Vin ruşii? Dezbatere publică despre miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlamentul Republicii Moldova FOTO Arhivă
Parlamentul Republicii Moldova FOTO Arhivă

Spre deosebire de scrutinele desfăşurate până acum în Republica Moldova, Rusia mizează pe o strategie diferită pentru a-şi atinge interesele în alegerile parlamentare din 24 februarie.

Cetăţenii Republicii Modova sunt chemaţi la urne pe 24 februarie pentru a-şi alege un nou Parlament. Acest scrutin este programat într-un context marcat pe plan extern de tentativele Rusiei de a submina democraţiile occidentale. Procurorul special Robert Mueller anchetează modul în care ruşii au influenţat ultimul scrutin prezidenţial din SUA, în timp ce britanicii, francezii, germanii şi olandezii au atras atenţia la rândul lor asupra unor tentative ale Moscovei de a interveni în procesele lor electorale. Statele baltice, care au făcut parte din fosta Uniune Sovietică, au semnalat de asemenea diverse încercări ale Rusiei de a le manipula cetăţenii în interesul ei.

Rusia manifestă „toate tipurile de amestec“ în campania electorală din Moldova, a subliniat Valeriu Paşa, de la WatchDog.MD, în cadrul unei dezbateri publice desfăşurate la Bucureşti cu tema „Vin ruşii? Miza alegerilor parlamentare din Republica Moldova“.

„Poate vota european o ţară agresată sistematic de fake news şi dominată de mass media ruseşti?“, s-au întrebat organizatorii evenimentului: WatchDog.MD (Chişinău) şi ExpertForum (EFOR, Bucureşti).

Potrivit expertului WatchDog.MD, Potrivit expertului WatchDog.MD, Moscova pune accent în această campanie pe o „strategie narativă“ de discreditare a ideii europene şi a promotorilor ei, precum şi pe susţinerea socialiştilor. Miza cea mare este de a evita un succes al forţelor pro-UE.

Interesul Rusiei în alegerile din 24 februarie este menţinerea statu-quoului în Republica Moldova, iar acest obiectiv se înscrie într-o „strategie pe termen lung, conchide el.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite