VIDEO Vicepremierul Iurie Leancă a vorbit la TV5 Monde despre integrarea Moldovei în UE: „ E important să vedem că paharul e pe jumătate plin“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timpul vizitei sale la Paris, şeful diplomaţiei moldoveneşti Iurie Leancă a fost invitat la o emisiune la TV5 Monde, unde a vorbit despre perspectivele europene ale ţării noastre.

Revenit în emisiunea „L’invité“ după doi ani, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a declarat că în această perioadă guvernarea de la Chişinău a reuşit să facă multe lucruri: „N-am ajuns încă să avem statutul de candidat pentru aderarea la UE, însă multe lucruri s-au schimbat în Moldova. Am reuşit să stabilim instituţii mai funcţionale, să avansăm cu reformele economice, să facem Moldova o ţară mai previzibilă, mai stabilă, să avem o cooperare mai strânsă cu UE“.

Vicepremierul a precizat că Moldova este într-un proces de reforme „greoaie, dificile, nepopulare, dar necesare“. „Este adevărat, avem dificultăţi, provocări şi probleme, dar Moldova a reuşit să devină un fel de istorie de succes. Pentru a face Moldova o ţară normală europeană, funcţională, avem nevoie în această perioadă critică de susţinerea statelor-membre ale UE, inclusiv a Franţei“, a spus Iurie Leancă.

Potrivit oficialului, obiectivul este să semnăm în noiembrie a acestui an, la Vilnius, la summit-ul Parteneriatului Estic, Acordul  de Asociere împreună cu Acordul de Liber-Schimb. Tot la finele anului s-ar putea să avem declaraţie că Moldova este gata pentru liberalizarea regimului de vize, astfel încât moldovenii să poată călători  în ţările-membre fără a vize pe o perdioadă de trei luni.

„Frontiera noastră cu România este frontiera cu UE şi, desigur, majoritatea moldovenilor sunt interesaţi de o perspectivă clară europeană pentru Moldova. Nu este doar un interes politic, dar şi economic un interes de a avea posibilitatea să călătorească fără viză. Poate, e şi un sentiment de nedreptate, dar pe de altă parte, înţelegem că pentru a avea această perspectivă e nevoie să punem în acţiune reforme, nu doar să avem imaginea de europeni, da şi să reacţionăm şi să activăm ca şi ceilalţi europeni. Pentru noi este foarte important să aducem valorile, standardele şi practicile europene, adică să construim un sistem politic comparabil cu cel din Franţa, unde cetăţenii sunt protejaţi de lege, de instituţiile de stat. Nu suntem încă în această situaţie, dar e important să vedem că paharul e deja pe jumătate plin, că Moldova e pe drumul corect şi are susţinerea UE“, a explicat vicepremierul.

Un alt subiect abordat a fost problema transnistreană. „De când am venit la putere am reuşit să facem câte ceva: să stabilim o anumită încredere, să deblocăm negocierile asupra viitorului statut al regiunii, să deblocăm transportul feroviar, să facilităm circulaţia persoanelor şi bunurilor. Şi UE a jucat un rol foarte important în acest proces. Este foarte important să aducem Transnistria în negocierile privind Zona de Liber Schimb pentru că întreprinderile transnistrene sunt foarte interesate să aibă comerţ pe piaţa UE“, a declarat Iurie Leancă.  

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite