VIDEO Socialiştii, după întrevederea cu Maia Sandu: A sfidat grav acordul alianţei şi a pus cruce pe lege. A acţionat pe la spate, mişeleşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bolea

Fracţiunea parlamentară a PSRM a avut o întrevedere vineri, 8 noiembrie, cu premierul Maia Sandu, în contextul anunţului Guvernului privind asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general. Deputatul Vasile Bolea a declarat că prin asumarea de răspundere a Guvernului, Maia Sandu a sfidat grav acordul alianţei de guvernare.

În plus, Vasile Bolea consideră că Maia Sandu a încălcat şi legislaţia în vigoare prin decizia respectivă, pentru că nu ar fi existat temei pentru asumarea răspunderii Guvernului în contextul actual.

Vasile Bolea susţine că în acordul de guvernare, semnat inclusiv de Maia Sandu, era descrisă procedura de reformare a justiţiei, iar documentul nu prevede o asemenea abordare precum cea propusă de Maia Sandu.

„Maia Sandu pe la spate, mişeleşte a venit cu un proiect de lege prin care ea personal vrea să selecteze procurorul general, astfel desconsiderând o echipă întreagă, cea a socialiştilor”, a declarat Vasile Bolea.

În opinia sa, pe 6 noiembrie s-au produs două lucruri: „s-au schimbat regulile de joc în timpul jocului, aşa proceda doar Vlad Plahotniuc”

Vasile Bolea a menţionat că socialiştii doresc să păstreze actuala majoritate parlamentară şi Guvernul Sandu, însă pentru asta e nevoie ca Maia Sandu să-şi retragă iniţiativa de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului pe modificarea Legii Procuraturii. 

Mai mult, Bolea a precizat că socialiştii sunt dispuşi să susţină proiectul de lege aşa cum îl propune Maia Sandu, ca prim-ministrul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general. Însă, potrivit lui, modificările trebuie făcute în Parlament, nu prim asumarea răspunderii de către Guvern.

  Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului de modificare a Legii Procuraturii, aşa încât premierul Maia Sandu să poată selecta cel puţin doi candidaţi la funcţia de procuror general, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procuraturii. Decizia Guvernului vine după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a decis să anuleze rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul Maiei Sandu ar putea cădea în următoarele 72 de ore, iar apoi să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate. Acest scenariu a fost prezentat de preşedintele ţării în contextul deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

PSRM s-a declarat împotriva acestei iniţiative, subliniind că este inadmisibil ca Maia Sandu să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook, a încercat să explice ce înseamnă această situaţie: „Esenţa de bază a proiectului: Prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidaţi la funcţia de Procuror General către CSP. Şi deja în continuare CSP va alege unul din cei pe care îi va înainta Prim-ministru şi va propune Preşedintelui Republicii Moldova candidatul la funcţia de Procuror General.”

Imediat după anularea rezultatelor concursului, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, cea care alături de fracţiunea PPDA şi PAS formează alianţa de guvernare, a solicitat demisia ministrei Justiţiei, Olesea Stamate. Aceştia au acuzat ministra că a anulat concursul pentru că în lista de candidaţi nu a ajuns favoritul Blocului ACUM.

Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă de concursul respectiv, deja a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat din cei patru.

Amintim că Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.

Pe 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 5 noiembrie, cu deputaţii din fracţiunea PSRM. Şeful statului şi-a expus îngrijorările legate de „lipsa de eficienţă a Guvernului” Maiei Sandu şi „percepţia tot mai negativă pe care o au cetăţenii privind activitatea acestuia”. Socialiştii au anunţat că vor propune schimbări la şefia unor ministere, precizând că nu sunt satisfăcuţi de activitatea Ministerului de Interne şi a Ministerului Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite