VIDEO Socialiştii au acceptat invitaţia la dialog lansată de ACUM. Greceanîi: „Poziţiile sunt foarte rigide. Nu am văzut o deschidere”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zinaida Greceanii si Vlad Batrincea presedinte.md

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a acceptat invitaţia la dialog lansată de Blocul ACUM pentru ziua de marţi, 4 iunie, ora 9.00, la Parlament, după ce anterior Socialiştii afirmau că nu vor discuta cu ACUM până aceştia nu vor accepta propunerea de a o vota pe Zinaida Greceanîi în funcţia de preşedinte al Legislativului. Întrevederea s-a desfăşurat fără prezenţa presei.

După întâlnirea cu PSRM, lidera PAS, Maia Sandu, a declarat că oferta Blocului ACUM pentru PSRM rămâne aceeaşi - votarea pachetului „de deoligarhizare” a statului, iar apoi, dacă PSRM va fi dispus, şi suţinerea de către PSRM a unui Guvern minoritar format doar din reprezentanţii ACUM. 

Maia Sandu a reiterat că nu este vorba despre o coaliţie cu PSRM, dar despre asumarea unui angajament de „deoligarhizare” a statului.

De partea cealaltă, lidera PSRM, Zinaida Greceanîi, a declarat că fiecare parte şi-a expus poziţia sa în cadrul întrevederii şi nimic mai mult.

„Poziţiile sunt foarte rigide, nu am văzut o deschidere”, a precizat Zinaida Greceanîi.

PSRM şi Blocul ACUM ar urma să mai aibă o întâlnire în după-amiaza zilei de marţi, 4 iunie, după ce ambele entităţi politice îşi vor consulta fracţiunile cu privire la cele discutate de lideri. 

De precizat că acestea sunt primele discuţii PSRM - ACUM cu participarea completă a conducerii celor două formaţiuni politice. Anterior, Maia Sandu, Andrei Năstase şi Zinaida Greceanîi nu se prezentau la discuţii.

În aceste momente, liderii celor două formaţiuni sunt în discuţii. Din partea PSRM, la întrevedere sunt prezenţi Ion Ceban, Vlad Bătrîncea şi Zinaida Greceanîi. Deocamdată nu se cunoaşte componenţa delegaţiei Blocului ACUM. Anterior, Maia Sandu şi Andrei Năstase evitau să se prezinte la discuţiile cu Socialiştii.

Amintim că Partidul Democrat din Moldova a anunţat vineri, 31 mai, după şedinţa Biroului Politic al formaţiunii, că invită Partidul Socialiştilor la discuţii cu privire la formarea unei alianţe de guvernare. Potrivit democraţilor, decizia respectivă vine în contextul refuzului Blocului ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, de a se aşeza la masa de negocieri cu PDM.

La câteva zile, Blocul ACUM la fel a transmis o nouă invitaţie la dialog socialiştilor.

Socialiştii au anunţat că în această săptămână va fi convocat Consiliul Republican pentru a decide acţiunile viitoare.

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie 2019, niciun partid nu a obţinut majoritatea voturilor cetăţenilor, adică 50+1: PSRM - 35 de mandate, PDM - 30, Blocul ACUM - 26, Partidul Şor - 7, independenţi - 3. 

În aceste condiţii este nevoie de formarea unei alianţe de guvernare. PSRM a anunţat că va forma o majoritate doar cu ACUM sau va merge la anticipate, în timp ce ACUM refuză oficializarea unei alianţe cu PSRM şi se pronunţă pentru un pachet de legi „de deoligarhizare” şi pentru învestirea unui guvern minoritar, condus de ACUM şi sprijinit de PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite