VIDEO Ce s-ar întâmpla dacă Dodon ar veni la Iaşi pentru a promova reîntregirea Moldovei Mari. Răspunsul fostului preşedinte român Traian Băsescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a fost întrebat joi, 12 octombrie, în cadrul unui club de presă cu jurnaliştii din presa rusă de la Chişinău, ce ar fi dacă unii politicieni din Ungaria ar promova în Transilvania unirea cu ţara lor sau dacă Igor Dodon ar merge la Iaşi pentru a convinge românii de peste Prut despre necesitatea reintregirii Moldovei Mari.

Aceste întrebări au fost adresate lui Traian Băsescu în contextul vizitei sale la Chişinău, unde fostul lider de la Cotroceni a venit cu scopul de a promova în continuare ideea Unirii Republicii Moldova cu România.

În acest sens, jurnaliştii din presa rusă au încercat să-l provoace pe Băsescu, făcându-l să spună cum ar proceda Bucureştiul în situaţia în care cineva ar promova în România nu Unirea, dar cedarea de teritorii în favoarea Republicii Moldova şi a Ungariei.

De aceea, unul dintre invitaţi l-a întrebat cum ar reacţiona autorităţile de la Bucureşti, dacă Igor Dodon ar merge la Iaşi pentru a promova ideea Unirii Republicii Moldova cu Moldova de peste Prut.

„Nimeni nu-i va interzice să-şi exprime orice punct de vedere”, a declarat Băsescu, după care şi-a permis şi el o întrebare retorică: „Puteţi să-mi spuneţi vreun moldovean care ar vrea?” (reintregirea Moldovei Mari).

Întrebările respective mai vin şi în contextul în care Igor Dodon a declarat în mai multe rânduri că în România organizaţiile unioniste care promoveaza Unirea Transilvaniei la Ungaria sau a Moldovei de peste Prut cu Republica Moldova sunt interzise, în rezultat, în opinia preşedintelui moldovean, ar trebui să fie interzise şi organizaţiile unioniste de la Chişinău.

Însă, Băsescu a negat aceste informaţii, făcând aluzie la dreptul constituţional la liberă exprimare al cetăţenilor.

„Vă rog să mă credeţi că în Transilvania, în zonele locuite de unguri, vin foarte mulţi politicieni maghiari care vorbesc despre autonomia ţinutului secuiesc, care îşi aduc aminte că Dieta de la Pesta în 1948 a votat Unirea Transilvaniei cu Ungaria şi nu-i arestează nimeni. În România oricine are dreptul să-şi exprime punctele de vedere, cum de altfel şi dumneavoastră aţi creat prin Constiţue dreptul oricui să aibă puncte de vedere în Republica Moldova”, a notat Băsescu.

Te-ar putea interesa

Limba moldovenească, aproape identică cu cea italiană. Dodon le spune ruşilor că moldovenii şi italienii se înţeleg fără traducător VIDEO

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite