VIDEO PSRM şi PDM, la prima rundă de discuţii. Cebotari: „Au drept scop crearea unei majorităţi parlamentare”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO simbol de la întrevederea lui Igor Dodon cu liderii PDM şi PSRM
FOTO simbol de la întrevederea lui Igor Dodon cu liderii PDM şi PSRM

Reprezentanţii PSRM şi cei ai PD au avut vineri, 7 iunie, prima discuţie oficială de la alegerile parlamentare din 24 februarie. Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a declarat că dialogul are drept scop să contribuie la formarea unei majorităţi parlamentare PSRM-PDM. În comparaţie cu oferta ACUM pentru PSRM, democraţii nu au vorbit nimic despre problemele din justiţie şi necesitatea unei reforme.

„Vreau să precizez că nu am discutat despre funcţii sau redistribuiri, deoarece PDM consideră că nu e corect să fie discutate redistribuirile la această etapă, este imoral”, a precizat Vladimir Cebotari.

Potrivit lui, democraţii le-au transmis Socialiştilor că PDM are un singur obiectiv: de a forma majoritatea parlamentară şi numirea unui Guvern care va avea la bază un program social. Care va face viaţa oamenilor mai bună, care va construi o economie de piaţă bazată pe principii liberale. 

„Noi am discutat despre dorinţa PDM ca viitoare guvernare să continue acele bune proiecte care au fost începute”, a declarat Cebotari. Acesta a mai spus că viitoare guvernare trebuie să aibă relaţii bune cu toate statele şi că PDM nu-şi propune să lupte contra cuiva. De asemenea, democratul a accentuat că PDM va pleda pentru imlementarea Acordului de Asociere cu UE.

Socialistul Ion Ceban a declarat că PDM a avut propuneri „destul de multe”. 

„Am luat act de aceste propuneri. Urmează să le comunicam, la ora 15.00, tuturor colegilor din Consiliul Republican. Vom lua deciziile care se impun ţinând cont de toată informaţia pe care o avem disponibilă”, a afirmat Ion Ceban.

Întrebat de ce socialiştii nu s-au prezentat la întâlnirea cu Blocul ACUM, la care au fost invitaţi tot astăzi, Ion Ceban a explicat că ACUM aşa şi nu ar fi transmis o poziţie comună a Blocului.

Ce presupune oferta Blocului ACUM pentru PSRM 

Blocul politic ACUM, format din forţele proeuropene de opoziţie, PAS (Maia Sandu) şi PPDA (Andrei Năstase), a decis că o va sprijina pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va semna un angajament public în care îşi asumă îndeplinirea unui şir de condiţii.

ACUM cere ca PSRM să respecte Acordul de Asociere UE-Republica Moldova şi dezvoltarea ţării pe calea europeană. Dar, probabil cel mai delicat aspect, PPDA vrea ca PSRM să garanteze că va sprijini un Guvern asumat în totalitate de ACUM, în condiţiile în care PSRM a comunicat că pretinde la şefia a patru ministere.

De asemenea, PSRM trebuie, la prima şedinţă a Parlamentului, să voteze proiectul privind „declararea caracterului capturat al instituţiilor statului. 

Pachetul de legi şi acte legislative „pentru dezoligarhizarea statului”, propus de Blocul ACUM presupune mai multe legi menite să elibereze instituţiile statului de sub influenţa liderului PDM, Vlad Plahotniuc. Acesta include:

1.      Adoptarea Declaraţiei Parlamentului cu privire la caracterul capturat al instituţiilor statului.

2.      Ajustarea cadrului normativ necesar pentru:

            - Demiterea Procurorului general şi identificarea unui procuror independent, de preferinţă european, şi numirea acestuia în funcţie.

            - Demiterea conducerii Serviciului Informaţii şi Securitate.

            - Demiterea membrilor Comisiei Electorale Centrale.

            - Demiterea conducerii Centrului Naţional Anticorupţie.

            - Demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului.

            - Demiterea conducerii Autorităţii Naţionale de Integritate.

            - Demiterea conducerii Curţii Supreme de Justiţie, precum şi conducerii altor instituţii de stat.

3.      Anularea sistemului electoral mixt.

4.      Crearea a 3 comisii parlamentare de anchetă cu privire la:

-     Investigarea furtului miliardului, cu obligarea prezentării de către BNM a raportului Kroll 2;

-     Consecinţele implementării legii privind amnisitia capitalului;

-     Anchetarea operaţiunilor de spălare a banilor (landromat).

5. Adoptarea Legii Magnitsky (punct refuzat de PSRM).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite