(VIDEO) Protest roșu în Parlament: Comuniștii cer demisia Guvernului, președintelui interimar și a conducerii CEC

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comuniștii au protestat în fața Parlamentului
Comuniștii au protestat în fața Parlamentului

Înarmați cu steaguri roșii și megafon, câteva sute de membri și simpatizanți ai Partidului Comuniștilor, în frunte cu liderul Vladimir Voronin, au protestat în această dimineață în fața Palatului Republicii, unde are loc ședinta în plen a Parlamentului.

Manifestanții au scandat „Moldova", „Demisia",„Jos AIE!", „Jos Lupu!", „Jos Ciocan!" (n.n Iurie Ciocan, președintele Comisiei Electorale Centrale).

Opoziția este nemulțumită de rezultatele alegerilor locale din 5 iunie. Comuniștii susțin că în multe secții au avut loc falsificări, iar în timpul campaniei electorale partidele din Alianța pentru Integrare Europeană au cumpărat voturi „cu sare și orez".

Deja la ședința plenară, deputații PCRM au cerut să fie inclus pe ordinea de zi un proiect de hotărâre privind demisia președintelui Parlamentului, Marian Lupu, șeful interimar al statului.„Partidul lui Lupu a acumulat 2% din voturi la Chișinău și un pic mai mult în țară. Avem oare de așa președinte, care are sprijinul doar a 2% din alegători?", s-a întrebat deputatul comunist Grigore Petrenco.

Propunerea comuniștilor nu a fost susținută de majoritatea parlamentară, la fel ca și alte câteva proiecte de legi înaintate de PCRM, inclusiv privind alegerea președintelui țării. În semn de protest, comuniștii au părăsit ședința Parlamentului. Ședința a continuat în lipsa fracțiunii PCRM.

„Au venit, au făcut tărăboi și au plecat. Este o acțiune speculativă, poartă caracter evident electoral. Campania continuă", a comentat președintele interimar, Marian Lupu, liderul Partidului Democrat.

Și colegii săi din Alianța pentru Integrare Europeană au calificat acțiunile PCRM drept electorale și au respins acuzațiile privind fraudarea alegerilor. „Am avut observatori naționali, cât și internaționali, inclusiv din partea OSCE și a Consiliului Europei, care au avut rapoarte pozitive. Și PCRM a avut observatori la scrutin", a declarat premierul Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

„Ce n-ar face ei, Dorin Chirtoacă va fi ales primar general de Chișinău pentru al doilea mandat", a spus Mihai Ghimpu, liderul Partidului Liberal.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite