VIDEO PLDM nu va forma majoritate parlamentară cu PD şi „aliaţii săi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liberal-democraţii de la Chişinău nu vor participa la formarea noii majorităţi parlamentare împreună cu PD şi „aliaţii săi”, a anunţat preşedintele interimar al PLDM, Valeriu Streleţ după şedinţa Consiliului Naţional Politic al formaţiunii.

UPDATE 18:28 Consiliul Naţional Politic a durat mai mult de trei ore.

Declaraţii pentru presă a făcut Valeriu Streleţ, preşedintele interimar al formaţiunii:

Am avut o discuţie lungă. Au fost 41 de persoane care au luat cuvântul. Au fost diferite opinii. PLDM prin majoritatea absolută a voturilor - membrii CPN, consilieri, primari, a luat decizia: având în vedere că PD nu e apreciat de PLDM ca partid proeuropean, că a acaparat insituţiile statului, că a acceptat doar de dragul formalităţilor şi s-a opus reformelor, PLDM nu va participa la negocieri cu PD şi aliaţii săi pentru formare unei majorităţi parlamentare. Noi considerăm că PLDM şi-a făcut onest datoria. Acum, odată ce PD a provocat deliberat această criză politică, trimiţând în demisie guvernul proeuropean care putea deveni majoritar - noi pronunţându-ne pentru cooptarea în alianţa de guvernare a deputaţilor neafiliaţi -, e responsabil să găsească soluţii pentru a crea majoritate şi să-şi asume guvernarea de mai departe.

(...) A venit momentul adevărului. Urmează ca forţele de dreapta sănătoase să se coalizeze şi să formeze un front comun puternic.

Valeriu Streleţ a mai acuzat democraţii că ar încerca să mituiască membrii liberal-democraţilor din teritoriu pentru a părăsi partidul.

După demiterea Guvernului Streleţ, a devenit evident că Alianţa pentru Integrare Europeană 3 nu mai există, chiar dacă încă nu a fost anunţat acest lucru oficial. Odată cu arestarea liderului PLDM, AIE-3 a piedut majoritatea parlamentară, deţinând 50 de mandate.

PD a anunţat că sunt necesare noi negocieri pentru formarea viitoarei majorităţi parlamentare, care să includă deputaţii neafiliaţi, dar şi celelalte fracţiuni parlamentare. Totodată, democraţii au lansat, ieri, 3 noiembrie, un dialog cu deputaţii comunişti. După prima rundă de discuţii, reprezentanţii PD şi PCRM s-au arătat mulţumiţi de discuţii şi chiar au admis că ar putea să se coalizeze.

Democraţii, gata să se coalizeze cu PCRM. Candu: Comuniştii sunt proeuropeni

În cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, întrebat cum va arăta următoarea alianţă de guvernare, cu PLDM sau fără PLDM, Valeriu Streleţ a declarat că, dacă ar intra şi PLDM, această alianţă de guvernare va fi una extrem de incomodă pentru democraţi. „Fără PLDM probabil va fi o guvernare mai comodă pentru democraţi, probabil vor reuşi să conserve sistemul pe care l-au construit şi pe care, din câte se vede, ţin cu tot dinadinsul să şi-l păstreze, a remarcat Streleţ.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite