VIDEO Ministrul de Externe: Armata rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru pentru a opri vărsările de sânge

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi FOTO Radio Chişinău
Ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi FOTO Radio Chişinău

Ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, consideră că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

„A fost un conflict armat pe Nistru care, din păcate, a dus la pierderi umane. Declanşat cunoaştem foarte bine de cine, de anumite forţe separatiste din regiunea transnistreană. Pentru a opri confruntarea militară, ceea ce a rămas din fosta Armata a 14-a, dislocată în partea de est a Republicii Moldova, a intervenit pentru oprirea vărsării de sânge. Până la acel moment, separatiştii au fost probabil aprovizionaţi cu armament din depozitele celea ce s-au numit anterior Armata a 14-a, e un alt punct de discuţie. Dar factologic, Armata Federaţiei Rruse, dislocată la acel moment în estul Republicii Moldova, a intervenit în forţă pentru a opri vărsările de sânge”, a declarat Aureliu Ciocoi joi, 6 februarie într-o conferinţă de presă.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a afirmat că „oamenii guvernului lui Dodon devin din ce în ce mai periculoşi şi nocivi pentru Republica Moldova”.

„Dar de multiplele hotărâri ale CtEDO prin care Rusia de facto se declară stat agresor, a auzit oare domnul ministru? Sau pentru el CtEDO, asemenea ”curatorilor” de la Kremlin, nu este instituţie la care să te raportezi şi deciziile căreia să le iai ca atare şi să le execuţi?”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite