VIDEO Maia Sandu: Guvernarea a dispus majorarea salariilor pentru profesori, dar nu a alocat şi bani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, spune că actuala guvernare a dispus majorarea salariilor profesorilor universitari, din cadrul centrelor de excelenţă şi instituţiilor de învăţământ profesional, dar nu a alocat şi bani pentru ca aceste majorări să fie posibile.

În cadrul unei intervenţii video pe o reţea de socializare, din faţa Universităţii de Stat, Maia Sandu menţionează că a făcut o interpelare la adresa Ministerului Finanţelor pentru a afla cum stau lucrurile în acest sens, transmite IPN.

Potrivit liderei PAS, în ultimele zile, mai multe instituţii media au scris despre faptul că instituţiile de învăţământ superior, centrele de excelenţă şi instituţiile de învăţământ profesional nu au suficienţi bani pentru a achita salariile majorate anunţate de către guvernare. Sindicatele de ramură au făcut şi unele calculele în acest sens, potrivit cărora, cele 27 de instituţii de învăţământ au nevoie de 120 de milioane de lei suplimentar pentru ca să poată să asigure plata salariilor majorate până la sfârşitul anului 2019.

Maia Sandu spune că, „dacă aceste resurse nu sunt alocate de către guvernare, atunci în instituţiile superioare de învăţământ, în centrele de excelenţă şi în instituţiile de învăţământ profesional, salariile vor fi plătite doar pentru primele şase-opt luni ale anului”.

„Este o situaţie gravă şi s-a ajuns aici din cauza guvernării iresponsabile. O universitate este bună atunci când are profesori foarte buni, iar profesorii buni se atrag şi se menţin în instituţie atunci când salariile sunt bune”, a spus Maia Sandu.

Astfel, lidera PAS a cerut Ministerului Finanţelor să explice cum stau lucrurile. „De fiecare dată ministrul finanţelor ne spune că totul este bine. Să vedem ce ne spune şi de data asta”, a declarat Maia Sandu.

Salariul de funcţie al cadrelor didactice şi al personalului ştiinţifico-didactic din instituţiile de învăţământ superior, general şi profesional tehnic, finanţate de la buget, a fost indexat cu 7,99% de la 1 septembrie 2018.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite