Maia Sandu cheamă lumea în stradă, după ce deputaţii lui Dodon au decis să reducă atribuţiile preşedintelui: „Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc” VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele ales, Maia Sandu, a anunţat un protest pentru ziua de joi, 3 decembrie, ora 10.00, în faţa Parlamentului, după ce socialiştii lui Igor Dodon au înregistrat un proiect de lege prin care vor să transfere Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. Maia Sandu a declarat că acţiunea lui Dodon este un abuz, iar dânsa va ataca această lege la Curtea Constituţională.

Maia Sandu spune că a discutat şi cu alţi lideri de partide şi toţi au fost de acord că „trebuie să oprim atacul asupra Constituţiei”. Potrivit ei, Igor Dodon şi deputatul fugar Ilan Şor, implicat în frauda bancară, încearcă să uzurpeze puterea de stat.

„Regimul lui Dodon merge pe urmele lui Plahotniuc. Ei încearcă să ne fure rezultatele votului. Ei încearcă să anuleze în mod abuziv votul popular din 15 noiembrie. Proiectul de lege cu care a venit astăzi în Parlament majoritatea PSRM-Şor, prin care SIS este scos din subordinea preşedintelui este un abuz antidemocratic, pus la cale de persoana care a pierdut alegerile şi încrederea poporului. Această persoană, care nu va deţine în curând nicio funcţie publică, plănuieşte să controleze în continuare schemele de corupţie şi să controleze instituţiile statului”, a declarat Maia Sandu într-un briefing de presă.

Preşedintele ales a menţionat că „aceasta este o tentativă de uzurpare a puterii de stat, prin care se încearcă păstrarea în captivitate politică a unei instituţii esenţiale pentru lupta împotriva corupţiei şi a riscurilor pentru securitatea statului, iar pe de altă aprte se anulează rezultatele votului dat de popor”.

„Este clar că acest abuz nu este ultimul şi că în continuare socialiştii şi deputaţii lui Şor vor încerca să folosească Parlamentul actual pentru a lupta contra propriului popor. Prin această acţiune, ei aruncă la gunoi voinţa a peste 1.600.000 de oameni care au votat pentru ca preşedintele să lupte împotriva corupţiei, a sărăciei şi a minciunei. Ei vor să blocheze realizarea mandatului. Ei vor să reducă în mod abuziv atribuţiile preşedintelui. Noi vom apăra vocea poporului. Noi vom duce lupta împotriva hoţilor până la capăt. Vom contesta abuzul la CCM şi vom cere sprijinul poporului pentru a apăra democraţia”, a adăugat Maia Sandu.

Socialiştii lui Igor Dodon au înreigstrat în Parlament un proiect de lege prin care vor să transfere Serviciul de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului.

Iniţiativa legislativă a socialiştilor, semnată de Grigore Novak şi Vasile Bolea, vine după ce în vara anului 2019, tot socialiştii, alături de Blocul ACUM (condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase) au votat pentru revenirea SIS-ului în subordinea Preşedinţiei, idee promovată insistent la acea vreme de Igor Dodon, care îşi dorea cu orice preţ ca SIS-ul să treacă sub controlul Preşedinţiei.

Igor Dodon avea dreptate într-o oarecare măsură, deoarece SIS-ul fusese scos din subordinea Preşedinţiei, în decembrie 2016, odată ce el a câştigat alegerile prezidenţiale. Atunci, majoritatea parlamentară, controlată de oligarhul Vlad Plahotniuc, a vrut să-l lipsească pe Igor Dodon de anumite atribuţii pentru a reduce din influenţa acestuia din funcţia de şef de stat şi l-a lipsit de posibilitatea de a controla SIS-ul şi Serviciul Protecţie şi Pază de Stat.

Atât SIS, cât şi SPPS au revenit sub controlul Preşedinţiei, în vara anului 2019, când Vlad Plahotniuc a pierdut guvernarea, iar la putere au venit socialiştii cu Blocul ACUM. Una din înţelegerile alianţei de guvernare, la insistenţa socialiştilor, era ca să voteze în Parlament ca SIS şi SPPS să treacă în subordinea Preşedinţiei, adică a lui Igor Dodon.

Acum, când Igor Dodon a pierdut alegerile prezidenţiale, socialiştii încearcă să treacă SIS-ul sub control parlamentar, motivând prin faptul că Moldova e stat parlamentar şi e mai corect ca şi SIS să fie în subordinea Parlamentului. Prin urmare, socialiştii propun ca şeful SIS să fie numit în funcţie de Parlament, pe un termen de cinci ani, şi nu de Preşedinţie.

Cu alte cuvinte, Igor Dodon nu vrea să-i lase Maiei Sandu un instrument atât de important cum este SIS-ul şi încearcă să o lipsească de atribuţia de a controla această instituţie, la fel cum a procedat Vlad Plahotniuc în raport cu Igor Dodon, în 2016, atunci când Dodon câştigase alegerile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite