VIDEO Maia Sandu, adresare către cetăţeni: Duminică vom fi în stradă să oprim uzurparea puterii de stat. Acest Parlament trebuie să plece

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu

Preşedintele ales, Maia Sandu, s-a adresat cu un nou mesaj către cetăţeni în seara zilei de vineri, 4 decembrie, prin intermediul postului public de televiziune Moldova 1. Maia Sandu a declarat că situaţia în ţară este una foarte gravă, „iar între timp în Parlament se întâmplă lucruri ruşinoase”.

Maia Sandu a făcut apel către cetăţeni prin care i-a chemat la un protest duminică, 6 decembrie, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, unde va cere alegeri parlamentare anticipate. Preşedintele ales susţine că alianţa Dodon-Şor vrea să se menţină la putere încă doi ani, iar duminică oamenii vor încerca să oprească tentativa „de uzurpare a puterii de stat”.

„Cetăţenii vor veni în PMAN ca să le spună hoţilor că vremea lor a trecut. Toţi cei care au luptat împotriva propriului popor au fost alungaţi”, a spus Maia Sandu.

„În acest zile s-a construit o nouă majoritate parlamentară PSRM-ŞOR, care nu are respect nici pentru lege nici pentru oameni. Socialiştii, în disperare că au pierdut alegerile, de frică că vor trebui să răspundă pentru fărădelegerile pe care le-au comis, au făcut alianţa PSRM-ŞOR ca să poată adopta legi care să le permită să fure în continuare nepedepsiţi. Ieri, în Parlament, majoritatea PSRM-ŞOR a votat în mare grabă mai multe legi antipopulare. Aceste legi au fost votate cu încălcarea normelor parlamentare şi a Constituţiei. Legile votate la repezeală nu sunt pentru oameni, dimpotrivă. În legea bugetului, votată ieri în 3 minute, fără dezbateri, nu se regăsesc suficienţi bani pentru a ajuta păturile nevoiaşe, pentru medicină, pentru agricultori sau micii antreprenori”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu s-a referit şi la proiectul de lege votat de alianţa PSRM-Şor prin care i-au fost reduse atribuţiile. 

„Legea cu privire la retragerea SIS-ului din controlul preşedintelui înseamnă micşorarea puterii preşedintelui ales. Oamenii au spus că vor un preşedinte care să lupte cu hoţii, mai ales cu cei din Parlament. SIS-ul nu este bagajul de mână al lui Dodon. SIS-ul este instituţia care îi oferă preşedintelui posibilitatea să-şi îndeplinească mandatul, iar mandatul meu este împotriva corupţiei. Ei vor să-şi şteargă urmele, să-şi ascundă toate dosarele”, a menţionat Maia Sandu.

Preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, îi cere Maiei Sandu să preia mandatul de preşedinte şi să înceteze protestele stradale. Igor Dodon a menţionat că este dispus să facă un transfer paşnic al puterii şi s-a arătat nedumerit de ce preşedintele ales organizează proteste. El susţine că nu vede motive pentru proteste, iar ţara nu are nevoie de destabilizare. Totodată, Dodon a făcut aluzie şi la faptul că Maia Sandu riscă cu sănătatea cetăţenilor, în contextul pandemiei de COVID-19.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat, în grabă şi cu încălcarea procedurilor, o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului, cu scopul de a reduce atribuţiile Maiei Sandu, legea bugetului de stat pentru 2021, legea politicii bugetar-fiscale, abrogarea legii care permitea vânzarea terenului fostului stadion republican, acţiune criticată dur de Ambasada SUA, care avea deja un acord cu Chişinăul în acest sens. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Amintim că şi Uniunea Europeană a criticat votul deputaţilor socialişti şi a celor din Partidul Şor prin care au fost reduse atribuţiile noului preşedinte al Republicii Moldova. UE consideră că votul a fost unul pripit şi netransparent.

De asemenea, şi România a condamnat votul alianţei PSRM-Şor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite