VIDEO „Lucrurile sunt grave”. Candu, după audierea raportului pe cazul Open Dialog: Maia Sandu şi Andrei Năstase au fost atraşi în luptele împotriva R.Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO privesc.eu
FOTO privesc.eu

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a prezentant un rezumat al constatărilor Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova, subliniind că „lucrurile sunt destul de grave”, iar dacă se va demonstra că Maia Sandu şi Andrei Năstase au acţionat conştient în interesele Open Diloag promovate contra Moldovei, aceştia ar putea fi pasibili de răspundere penală.

Andrian Candu a accentuat că Open Dialog este finanţată din tranzacţii cu Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, din livrare de armament în statele implicate în conflicte regionale, plăţi din zone offshore cu provenienţă dubioasă, din schema de spălare de bani „Landromatul rusesc” şi chiar din frauda bancară din Moldova.

„Este clar că această organizaţie şi felul cum ea lucrează nu este altceva decât un vehicul şi o schemă folosită de serviciile secrete a Federaţiei Ruse, FSB, împotriva statelor cum sunt, ţările baltice, Polonia, Ucraina şi Moldova. Persoanele care sunt implicate, originare inclusiv din regiunea Crimeea, cetăţeni ai Federaţiei Ruse, Kzahstanului, unii care sunt fugari, unii care sunt deja în căutare internaţională, unii care sunt cu dosare şi procese pierdute în Marea Britanie, fac parte din tot ceea ce înseamnă război hibrid pornit de Federaţia Rusă împotriva unor state, inclusiv împotriva R. Moldova”, a declarat Andrian Candu.

Speakerul a subliniat că, din păcate, această organizaţie ar fi atras, „conştient sau inconştient”, persoane politice din Moldova.

„Cu regret, persoane ca Maia Sandu sau Andrei Năstase sau alţi exponenţi care sunt menţionaţi în raport au fost atraşi de această fundaţie în luptele împotriva R. Moldova în interesele Federaţiei Ruse. Astfel de infracţiuni, dacă ele sunt intenţionate, presupun infracţiunea trădarea de stat sau trădarea R. Moldova. Noi am avut, din nefericire, deja un caz de trădare de patrie din partea unui fost coleg de partid, din partea domnului Bolboceanu, dar acolo am văzut intenţie, vânzare de informaţie sensibilă pentru beneficiul serviciilor secrete a Federaţiei Ruse”, a afirmat Candu.

Potrit lui, acum întrebarea este dacă Maia Sandu şi Andrei Năstase „au ştiut ceea ce fac împotriva ţării, au avut intenţia să aducă prejudicii materiale Republicii Moldova sau au făcut-o din necunoştinţă de cauză”.

Candu a precizat că acuzaţiile la adresa celor doi lideri ai opoziţiei nu se referă la banii oferiţi de Open Dialog pentru bilete de avion, cazare sau participare la diverse conferinţe internaţionale etc.

„Dar am vrut să ştim aici în Parlament în ce alte împrejurări au interacţionat cu doamna Kozlowska sau cu reprezentanţii acestei fundaţii, ce a discutat, ce informaţii eventual li s-au solicitat pentru a putea constata clar întreaga imagine a lucrurilor serviciilor de informaţii a Federaţiei Ruse în Moldova”, a declarat Candu.

Şeful Legislativului a comunicat că raportul Comisiei va fi expediat Procuraturii şi Centrului Naţional Anticorupţie pentru ca instituţiile respective să investigheze în continuare cazul.

„Chiar de la o luni voi da indicaţii ca acest raport să fie tradus în limba engleză şi să fie expediat în adresa UE, Consiliului Europei, OSCE, NATO şi la câteva state care sunt menţionate în raport şi aici mă refer la Polonia, Ucraina, România, ţările Baltice şi SUA, deoarece sunt informaţii inclusiv de securitatea acestor ţări”, a spus Candu.

Andrian Candu a explicat de ce audierea raportului Comisiei a avut loc cu uşile închise: „Se referă la companiile implicate în finanţare, conturi bancare, sumele transferate, schemele de spălare de bani. Această informaţie, la ora actuală, este în investigaţie în mai multe state şi cei care ne-au furnizat această informaţie ne-au rugat ca ea să nu fie folosită în mod public, deoarece aceste investigaţii încă se desfăşoară”.

Totuşi, speakerul a anunţat că va depune toate eforturile care raportul să fie desecretizat şi publicat integral.

Parlamentul a audiat şi a aprobat vineri, 16 noiembrie, raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog, condusă de către Ludmila Kozlowska, în politica internă a Republicii Moldova. Iniţiatorii Comisiei spun că fundaţia respectivă ar fi finanţat unele partidel de opoziţie, mai exact PAS şi PDA. La rândul său, potrivit Comisiei, Open Dialog a fost finanţată din spălări de bani etc.

Reacţia Partidului Acţiune şi Solidaritate

„Regimul vrea să fraudeze alegerile, inclusiv prin fabricarea unei minciuni ca cea cu sirenii din campania prezidenţială. PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska şi fundaţia „Open Dialog” şi nu a fost finanţat niciodată de această fundaţie. Unica acuzaţie aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferinţă, la invitaţia mai multor membri respectaţi ai Parlamentului European, cu finanţarea biletului şi a cazării de această fundaţie cu care colabora Parlamentul European.

Venim cu un îndemn către întreaga societate şi către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuţiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin şi să amplificăm o înşelăciune creată de regim pentru a devia atenţia de la probleme grave şi de la investigaţii serioase. E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30.000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1.000 în fiecare raion”.

Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova. Aceştia au precizat că vor accepta să vină la şedinţa Comisiei numai dacă ea se va desfăşura cu uşile deschise.

Amintim că Parlamentul a constituit pe 4 octombrie Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, scrie IPN.

Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Open Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informaţii, analizarea lor şi formularea de recomandări, neavând atribuţii de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului şi opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

PAS a negat că are vreo legătură cu Open Dialog, subliniind că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării o constituie PDM şi Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite