VIDEO „Limba e moldovenească”. Un deputat de la Chişinău îi acuză pe jurnalişti că încalcă legea când spun că limba de stat este cea română

VIDEO „Limba e moldovenească”. Un deputat de la Chişinău îi acuză pe jurnalişti că încalcă legea când spun că limba de stat este cea română

FOTO zdg.md captura video

Deputata socialistă Elena Hrenova susţine că jurnaliştii moldoveni încalcă Legea Supremă atunci când aceştia afirmă că limba de stat în Republica Moldova este cea română. Socialista s-a arătat deranjată marţi, 1 mai, când a fost luată la întrebări de către reportera de la Ziarul de Gardă, pe motiv că jurnalista i-a adresat întrebările în limba română.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hrenova i-a reproşat acesteia că nu cunoaşte „limba de stat” şi că doreşte ca întrebările să-i fie puse în rusă.

La rândul ei, jurnalista i-a amintit deputatei că, potrivit legii, demnitarii de stat ar trebui să cunoască limba română.

„Noi suntem o ţară multinaţională, iar limba rusă este o limba de comunicare interetnică. Asta e prevăzut în lege”. a spus Hrenova.

„Nu e limba română, limba de stat e moldovenească. La noi ţara e Moldova şi limba e moldovenească, ea e în Constituţie. Voi încălcaţi Constituţia, Legea Supremă”, a mai adăugat deputata.

Amintim că, în conformitate cu Legea Supremă, limba de stat în R. Moldova este limba moldovenească. Însă, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din decembrie 2013, s-a decis că limba de stat este română. Judecătorii au făcut atunci referire la Declaraţia de Independenţă, care ar fi superioară Constituţiei şi în care este stipulat că limba de stat este română.

Parlamentul de la Chişinău încă nu a modificat Constituţia în acest sens, deşi era obligat să o facă după hotărârea Înaltei Curţi.
citeste totul despre: