VIDEO Igor Vremea, despre refuzul Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase de a se prezenta la audierile Comisiei de anchetă: Nu au avut un motiv serios

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Comisiei parlemantare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova, vicepreşedintele Parlamentului Igor Vremea, a declarat că motivul pentru care Maia Sandu şi Andrei Năstase au decis să nu vină la audierile Comisiei „nu este serios”.

Igor Vremea susţine că şedinţele Comisiei de anchetă sunt cu uşile închise nu pentru că ar fi vorba despre un „capriciu”, dar pe motiv că informaţiile prezentate sunt cu caracter confidenţial.

Potrivit lui, scopul şedinţei din 12 noiembrie a fost acela ca Maia Sandu şi Andrei Năstase să-şi expună părerea cu privire la informaţiile furnizate de organele de drept către Comisie. El a precizat că preşedinta PAS şi liderul PDA erau obligaţi, conform legislaţiei, să se prezinte la şedinţa Comisiei.

„Audierile au fost amânate săptămâna trecută deoarece doamna Maia Sandu ne-a informat că nu va fi în ţară şi nu va putea da curs invitaţiei. Comisia a decis, în această situaţie, să amâne şedinţa, pentru a-i crea posibilitatea de a fi prezentă. Ulterior însă, doamna Sandu a invocat un alt motiv, că vrea să participe doar într-o şedinţă cu prezenţa presei. Acesta nu e un motiv serios cu care să condiţioneze participarea la o comisie de anchetă”, a declarat Vremea.

Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte luni, 12 noiembrie, la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova. Aceştia au precizat că vor accepta să vină la şedinţa Comisiei numai dacă ea se va desfăşura cu uşile deschise.

Amintim că Parlamentul a constituit pe 4 octombrie Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, scrie IPN.

Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Open Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informaţii, analizarea lor şi formularea de recomandări, neavând atribuţii de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului şi opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

PAS a negat că are vreo legătură cu Open Dialog, subliniind că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării o constituie PDM şi Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite