VIDEO Igor Dodon continuă retorica Rusiei: „Jandarmii români au ars mii de cetăţeni la Chişinău”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Igor Dodon a sugerat că Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău nu a greşit atunci când a acuzat Armata Română că ar fi ucis mii de oameni în Basarabia. Preşedintele R. Moldova a accentuat că asemenea informaţii se conţin în toate cărţile de istorie. Totodată, Dodon a subliniat că nu e cazul ca soldaţii români care au luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică să fie eroizaţi, precum au făcut-o recent diplomaţii români.

„Eu înţeleg cine primii au început aceste declaraţii. Nu au început ruşii. Este vorba de Al Doilea Război Mondial, de Marele Război pentru Apărarea Patriei. Luaţi orice carte de istorie. Luaţi rezultatele judecăţilor de la Nurnberg, internaţional recunoscut, care spune foarte clar că fasciştii şi jandarmii români au ars mii de cetăţeni aici la Chişinău. Nu vreau să fac careva aluzii la adresa poporului român, care sunt fraţii noştri. Fiecare popor şi-a avut călăii săi la anumite etape, dar nu e cazul să-i eroizăm pe ei”, a afirmat Igor Dodon la emisiunea „Puterea a patra” de la N4.

Igor Dodon a menţionat că atât ambasadorul Rusiei, cât şi cel al României „ar trebui să se abţină de la astfel de calificări”. 

Amintim că Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a acuzat Armata Română că ar fi ucis zeci de mii de oameni în Basarabia. Diplomaţii ruşi l-au numit pe mareşalul Ion Antonescu „criminal de război” şi s-au arătat nedumeriţi că diplomaţia română l-ar ridica în slăvi pe acesta.

Diplomaţii ruşi au menţionat că Armata Română a luptat pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţia sovietică şi pentru reîntregirea ţării. De asemenea, diplomaţii ruşi s-au declarat indignaţi de afirmaţiile că ostaşii români au căzut eroic la datorie şi au condamnat acest comportament al părţii române.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite