VIDEO Guvernul Sandu, tot mai aproape de demisie. Socialiştii au depus o moţiune de cenzură şi o acuză pe Maia Sandu că a încălcat Constituţia

VIDEO Guvernul Sandu, tot mai aproape de demisie. Socialiştii au depus o moţiune de cenzură şi o acuză pe Maia Sandu că a încălcat Constituţia

Guvernul Maiei Sandu ar urma să cadă în zilele următoare. Fracţiunea parlamentară a PSRM a depus o moţiune de cenzură faţă de Guvern. PSRM a anunţat că nu va sprijini nici asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, dar nici oferta de ultimă oră a Blocului ACUM ca Legea respectivă, prin care pemierul să aibă dreptul de a selecta candidaţii la funcţia de procuror general, să fie votată în Parlament.

Socialiştii consideră că proiectul de lege propus de Guvern este neconstituţional, la fel ca asumarea răspunderii de către Guvern pentru modificarea Legii. Deputatul PSRM Vasile Bolea a declarat, de la tribuna Parlamentului, că Guvernul este responsabil de eşuarea reformei justiţiei.

Potrivit socialiştilor, Guvernul a încercat să-şi subordoneze politic Procuratura Generală prin modificarea Legii. În timp ce Maia Sandu susţine că a vrut în aşa mod să se asigure că Moldova va avea un procuror general independent.

Socialiştii susţin că Maia Sandu doreşte că procurorul general să „devină o marionetă politică”.

„Noul proiect asumat pune în pericol independenţa Procuraturii şi politizează această instituţie. Guvernul Sandu a încălcat elementarele principii democratice. A ignorat toate bunele practici în domeniul desemnării unui procuror general independent. A ignorat Constituţia şi opinia Comisiei de la Veneţia, preferând să nu aştepte (opinia Comisiei). S-a substituit Parlamentului pe un subiect colosal de interes public, evitând dezbateri publice. Cel mai grav, a trădat încredere partenerilor politici şi internaţionali”, a afirmat Bolea.

Prezentă în faţa deputaţiţor pentru a prezenta raportul Guvernului pe chestiunea de asumare a răspunderii Guvernului, Maia Sandu a declarat că vrea să-şi asume răspunderea politică pentru selectarea unui procuror general independent.

„Voi identifica personal oameni oneşti, curajoşi şi bine intenţionaţi şi îi vor propune Consiliului Superior al Procurorilor. În acest sens, mă încurajează poziţia Comisiei de la Veneţia, exprimată în alte situaţii similiare, potrivit cărora, selectarea procurorului general trebuie să se facă astfel încât să obţină încredere publicului. Iar selectarea procurorului general cu implicarea puterii executive şi legislative ar oferi mai multă legitimitate acestei proceduri. Comisia de la Veneţia consideră că este rezonabil ca un guvern să dorească să participe în procesul de selecţie a procurorului general pe motiv că combaterea criminalităţii este crucială pentru buna funcţionare a instituţiilor statului”, a afirmat Maia Sandu.

Blocul ACUM a propus PSRM şi preşedintelui Igor Dodon, pentru a ieşi din „criză”, să voteze în Parlament, în două lecturi, modificările la Legea procuraturii, în formula pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PPDA Alexandru Slusari, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Fracţiunea parlamentară a PSRM a avut o întrevedere vineri, 8 noiembrie, cu premierul Maia Sandu, în contextul anunţului Guvernului privind asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general. Deputatul Vasile Bolea a declarat că prin asumarea de răspundere a Guvernului, Maia Sandu a sfidat grav acordul alianţei de guvernare.

Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului de modificare a Legii Procuraturii, aşa încât premierul Maia Sandu să poată selecta cel puţin doi candidaţi la funcţia de procuror general, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procuraturii. Decizia Guvernului vine după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a decis să anuleze rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror.
 
Un răspuns cu privire la propunerea PAS şi PPDA, ca socialiştii să voteze în Parlament legea, în schimbul retragerii asumării răspunderii de către Guvern, încă nu a fost oferit de socialişti.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul Maiei Sandu ar putea cădea în următoarele 72 de ore, iar apoi să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate. Acest scenariu a fost prezentat de preşedintele ţării în contextul deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

PSRM s-a declarat împotriva acestei iniţiative, subliniind că este inadmisibil ca Maia Sandu să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook, a încercat să explice ce înseamnă această situaţie: „Esenţa de bază a proiectului: Prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidaţi la funcţia de Procuror General către CSP. Şi deja în continuare CSP va alege unul din cei pe care îi va înainta Prim-ministru şi va propune Preşedintelui Republicii Moldova candidatul la funcţia de Procuror General.”

Imediat după anularea rezultatelor concursului, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, cea care alături de fracţiunea PPDA şi PAS formează alianţa de guvernare, a solicitat demisia ministrei Justiţiei, Olesea Stamate. Aceştia au acuzat ministra că a anulat concursul pentru că în lista de candidaţi nu a ajuns favoritul Blocului ACUM.

Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă de concursul respectiv, deja a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat din cei patru.

Amintim că Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.
 

Pe 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 5 noiembrie, cu deputaţii din fracţiunea PSRM. Şeful statului şi-a expus îngrijorările legate de „lipsa de eficienţă a Guvernului” Maiei Sandu şi „percepţia tot mai negativă pe care o au cetăţenii privind activitatea acestuia”. Socialiştii au anunţat că vor propune schimbări la şefia unor ministere, precizând că nu sunt satisfăcuţi de activitatea Ministerului de Interne şi a Ministerului Economiei.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: