VIDEO Dodon s-a întâlnit în taină cu Plahotniuc şi i-a propus federalizarea Moldovei şi semnarea unui acord în prezenţa ambasadorului Rusiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO unimedia.info
FOTO unimedia.info

Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM, Vlad Plahotniuc, în seara zilei de vineri, 7 iunie, pentru a-i propune un document unde erau expuse condiţiile în care Socialiştii sunt gata să facă alianţă cu Democraţii. Printre condiţii era şi federalizarea ţării. Acordul trebuia semnat de PSRM şi PDM în prezenţa ambasadorului Federaţiei Ruse la Chişinău. Declaraţiile aparţin democratului Andrian Candu. PDM a prezentat şi probe video în acest sens.

Andrian Candu a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament, dar următorul preşedinte să fie ales din partea PSRM de viitorul Parlament.

În plus, Dodon ar fi cerut mai multe ministere din viitorul Guvern: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe, ministrul reintegrării ţării, Ministerul de Finanţe, trecerea SIS în subordinea Preşedinţiei etc.

Candu spune că aceste condiţii ar fi venit la solicitarea vicepremierului rus Dmitrii Kozak.

Candu susţine că, după ce documentul respectiv nu a fost respins la negocierile cu PDM, Dodon l-ar fi propus celor din ACUM. Din acest motiv, potrivit lui Candu, ACUM şi PSRM au acceptat formarea unei alianţe şi convocarea şedinţei parlamentului, deşi termenul a expirat.

Democratul l-a acuzat pe Dodon de trădare de patrie şi a cerut demisia preşedintelui. Totodată, Candu a declarat că PDM va pleda pentru alegeri prezidenţiale noi, în toamna acestui an, odată cu organziarea celor parlamentare anticipate. 

Candu spune că Dodon încearcă să se răzbune pe democraţi pentru refuzul de a semna acel document şi încearcă acum să convocace şedinţa Parlamentului pentru a forma o majoritate parlamentară cu Blocul ACUM. Potrivit lui Candu, şedinţa respectivă va fi neconstituţională, deoarece Curtea Constituţională a decis că termenul limită de formare a unei alianţe este 7 iunie, iar acum trebuie să înceapă procedura de dizolvare a Parlamentului.

Igor Dodon, acuzat de trădare de ţără. PDM cere demisia preşedintelui şi anunţarea alegerilor prezidenţiale noi, odată cu cele parlamentare anticipate

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite