VIDEO Dodon primeşte o sacoşă neagră de la Plahotniuc. Un deputat susţine că e vorba despre bani şi cere Parlamentului suspendarea din funcţie a preşedintelui

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul Iurie Reniţă a prezentat luni, 18 mai, noi imagini video de la una din întrevederile dintre Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc, din vara anului 2019. În imagini, Vlad Plahotniuc îi oferă lui Igor Dodon o pungă neagră, în care se presupune că erau cele 700 mii de euro pe care preşedintele ţării le-ar fi cerut anterior de la Plahotniuc, la îndemnul vicepremierului rus de la cea vreme, Dmitri Kozak, pentru întreţinerea partidului.

Iurie Reniţă susţine că în sacoşa respectivă erau 700 mii de euro pe care Vlad Plahotniuc le oferea lui Igor Dodon pentru preşedintele să-şi întreţină partidul, dar şi să formeze o alianţă cu democraţii la acea vreme. În primele înregistrări video, publicate imediat ce democraţii au pierdut guvernarea, Igor Dodon afirma că primeşte câte 700 mii de euro din Federaţia Rusă şi că Dmitrii Kozak, la acea vreme vicepremierul Rusiei, i-a sugerat să ceară aceşti bani de la Vlad Plahotniuc.

În imaginile video publicate de Reniţă se vede cum Plahotniuc vrea să-i ofere lui Dodon o sacoşă neagră, la care Dodon îi răspunde: „Iar umblaţi cu sacoşele?”. Apoi, preşedintele îl îndeamnă pe Plahotniuc să-i dea sacoşa lui Costea (se presupune că ar fi vorba despre Constantin Botnari, un apropiat de-a lui Vlad Plahotniuc) ca acesta să-l transmită lui Cornel (se presupune că lui Cornel Furculită, deputat PSRM, om de încredere a lui Igor Dodon), după care Igor Dodon precizează „ei luni trebuie să dea salariile”.

În acest sens, Iurie Reniţă a solicitat Parlamentului iniţierea procedurii de suspendare din funcţie a şefului statului şi diferirea acestuia în justiţie.

„Acum există suficiente motive şi bănuială rezonabilă să considerăm că în acea sacoşă neagră era tocmai suma menţionată mai sus, ce urma să fie transmisă la indicaţia lui Dodon către Cornel de la Costea şi ulterior distribuită angajaţilor din PSRM”, a afirmat Iurie Reniţă într-un brifieng de presă.

De precizat că, anterior, Igor Dodon a afirmat în repetate rânduri că imaginile video sunt trucate şi că asemenea discuţie nu a existat cu Vlad Plahotniuc.

Amintim că Procuratura Anticorupţie a anunţat că a dispus neînceperea urmăririi penale pentru presupusa finanţare ilegală a Partidului Socialiştilor, ca urmare a apariţiei în spaţiul public a unor imagini video, în care Igor Dodon, într-o discuţie privată cu Vlad Plahotniuc, pe atunci lider al PDM, i se lăuda acestuia că primeşte din Federaţia Rusă, lunar, câte 700 mii de euro pentru întreţinerea partidului.

Pe 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupţie s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc cu o zi mai devreme, la sediul PD, între Igor Dodon şi Vladimir Plahotniuc, difuzate de unele posturi TV.

Refuzul Procuraturii de a începe urmărirea penală a fost bazat pe:

- rezultatele investigaţiilor efectuate de Serviciul Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor care nu a identificat careva tranzacţii financiare suspecte ale PSRM, precum şi ale persoanelor fizicele şi juridice afiliate acestui partid politic;

- raportul de audit privind gestiunea financiară a PSRM pentru anii 2016, 2017 şi 2018, care arată că veniturile şi cheltuielile efectuate sunt clasificate corect şi lipsite de careva iregularităţi;

 - rapoartele anuale, ridicate de la Comisia Electorală Centrală privind gestiunea financiară a partidului politic PSRM, rapoartele privind auditul partidului politic şi rapoartelor privind finanţarea campaniilor electorale prezentate de concurentul electoral, în perioada 01.01.2018 – 01.05.2019.

De asemenea, pe acest caz au fost audiate toate persoanele pretins a avea informaţii despre obiectul investigaţiilor, faptul finanţării ilegale a partidului politic negăsindu-şi confirmare.

Astfel, în cadrul investigaţiilor nu au fost administrate careva probe care ar fi servit la constatarea unei bănuieli rezonabile cu privire la comiterea acestei sau unei alte infracţiuni.

Prin urmare, alte mijloace de probă, nu au fost stabilite şi, respectiv, se constată lipsa elementelor constitutive ale vreunei infracţiuni.

Conform legii, decizia Procuraturii este pasibilă a fi contestată în ordinea ierarhică la procurorul anticorupţie şi ulterior, la judecătorul de instrucţie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite