VIDEO Blocul ACUM anunţă formarea unui grup de lucru cu PSRM care va trebui să discute despre iniţiativele ce se referă la „deoligarhizarea” statului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Blocul politic ACUM, condus de Maia Sandu şi Andrei Năstase, a anunţat marţi, 16 aprilie, că a luat act de poziţia PSRM, care a comunicat recent că va pleda pentru o alianţă deplin funcţională cu ACUM sau pentru alegeri anticipate. Liderii ACUM susţin că alegerile anticipate sunt inadmisibile în condiţiile actuale şi că în continuare nu poate fi vorba despre o alianţă între ACUM şi PSRM.

Andrei Năstase a declarat că ACUM aşteaptă un angajament public al PSRM, prin care ar garanta că nu va admite o alianţă cu PDM, condus de Vlad Plahotniuc.

Potrivit lui Năstase, ACUM consideră drept prioritatea „eliberarea instituţiilor statului din captivitate ca precondiţie pentru realizarea angajamentelor asumate în faţa alegătorilor”, iar PSRM trebuie să sprijine pachetul „de deoligarhizare” a statului.

În acest sens, Andrei Năstase a anunţat că ACUM propune formarea unui grup de lucru, compus din reprezentanţii PSRM şi ACUM, care va analiza iniţiativele legislative ale celor două entităţi politice, ce se referă nemijlocit la „deoligarhizarea” statului şi îmbunătăţirea vieţii oamenilor.

Imediat după anunţul ACUM, secretarul executiv al PSRM, Vlad Bătrîncea, a declarat că socialiştii nu văd sensul creării grupurilor de lucru respective şi a discuţiilor sterile, în condiţiile în care socialiştii au spus clar că pledează pentru o alianţă deplin funcţională cu ACUM, în care socialiştii să aibă funcţia de preşedinte al Parlamentului şi conducerea a patru ministere: Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Ministerul de Externe şi funcţia de prim-vicepremier pentru reintegrarea ţării.

Igor Dodon a anunţat vineri, 12 aprilie, că în urma şedinţei Consiliului Republican al PSRM s-a decis că Socialiştii nu vor accepta formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi vor pleda doar pentru crearea unui Guvern funcţional şi a unei majorităţi parlamentare cu Blocul ACUM. Dacă această variantă va eşua, potrivit preşedintelui ţării, se va merge la alegeri anticipate.

Amintim că pe 11 aprilie a avut loc prim întrevedere oficială între reprezentanţii PSRM şi ACUM.

Discuţiile au fost în mare parte în contradictoriu, iar Ion Ceban a declarat că în aşa situaţie cel mai probabil se va merge la alegeri anticipate.

Delegaţia Blocului ACUM insistă pe formarea unui Guvern minoritar condus de Blocul ACUM şi pe deţinerea funcţiei de preşedinte al Parlamentului, ambele iniţiative ar trebui realizate cu voturile Socialiştilor, însă PSRM nu acceptă un asemenea scenariu.

Delegaţia PSRM propune formarea unei majorităţi parlamentare ACUM-PSRM, pe patru ani, cu partajarea funcţiilor în stat. Socialiştii susţin că aceasta este singura formulă juridică legală.

Alexandru Slusari a subliniat că nu poate fi vorba despre o alianţă PSRM-ACUM, ci doar despre o colaboare în vederea „eliberării statului din captivitate”. Blocul ACUM în continuare propune să fie susţinut pachetul de iniţiative legislative „de deoligarhizare” a statului.

Mihai Popşoi a afirmat că Blocul ACUM îşi doreşte să lupte alături de PSRM contra lui Vlad Plahotniuc, însă nu poate sprijini candidaţii PSRM în anumite funcţii din lipsă de încredere, care ar trebui restabilită inclusiv prin faptul dacă Socialiştii sprijină iniţiativele ACUM „de deoligarhizare”.

Ion Ceban a menţionat că Socialiştii sunt dispuşi să analizeze pachetul respectiv de legi, precizând că pentru adoptarea acestora este necesar mai întâi să fie formată conducerea Parlamentului, fapt care necesită, în opinia socialiştilor, oficializarea unei majorităţi parlamentare, însă Blocul ACUM nu acceptă această iniţiativă. De asemenea, Socialiştii consideră că nu e corect ca Blocul ACUM, cu 26 de mandate, să pretindă la funcţia de şef al Guvernului şi preşedinte al Parlamentului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite