VIDEO Andrian Candu acuză ProTV Chişinău de „Fake news”. Reacţia Lorenei Bogza

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a acuzat postul de televiziune ProTV Chişinău de răspândirea ştirilor false („fake news”), după ce moderatoarea emisiunii „În Profunzime”, Lorena Bogza, i-a spus premierului Pavel Filip că unul dintre reproşurile din Rezoluţia Parlamentului European cu privire la situaţia din Republica Moldova este că noua legislaţie mass-media nu a fost consultată cu societatea civilă.

„Referitor la Cod (Codul serviciilor mediae audiovizuale). Reproşul este că s-au făcut modificări fără a fi consultate cu societatea civilă. Veţi găsi în Rezoluţie aceste reproşuri”, a afirmat Lorena Bogza, după care premierul Filip, invitatul emisiunii „În Profunzime”, a spus: „O să rog colegii din Parlament să vină, cei care au mai multă expertiză în acest domeniu”.

Colegul din Parlament al prim-ministrului, democratul Andrian Candu, a şi venit cu o reacţie, pe pagina sa de Facebook, în care aduce acuzaţii televiziunii menţionate că ar dezimforma opinia publică.

„Mă gândesc să propun colegilor din grupul de lucru pentru îmbunătăţirea mass-media, să examineze opotunitatea introducerei unui semnal sonor şi/sau a unui indicator vizual, pentru emisiunile care plasează dezinformare după cum puteţi vedea mai jos”, a scris Candu.

Potrivit speakerului, Codul serviciilor media audiovizuale a fost aprobat de Parlament, dar elaborat de experţi. 

„Este produsul unui grup de lucru din care face parte şi Artu Corghencea​, colegul Lorenei Bogza, alături de profesionişti notorii de la APEL, Asociaţia Presei Independente, Internews Moldova, Centrul pentru Jurnalism Independent, precum şi alte instituţii media. Proiectul a fost avizat de Freedom House, OSCE şi Consiliul Europei”,  declarat preşedintele Parlamentului.

În replică, Lorena Bogza, la fel într-o postare pe Facebook, l-a întrebat pe Andrian Candu dacă a citit rezoluţia Parlamentului European, subliniind că, de fapt, şeful Legislativului, distribuie neadevăruri.

„Citiţi punctul 15. PE „îşi exprimă preocuparea în legătură cu modificările aduse în ultima clipă la Codul privind serviciile mass-media audiovizuale, adoptat în iulie 2018, pentru care nu a fost consultată societatea civilă”, a menţionat Lorena Bogza cu referire la textul rezoluţiei Parlamentului European.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite