Aleksei Navalnîi a fost reţinut pe aeroportul din Moscova. Ce declaraţii a reuşit să facă opozantul VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Momentul reţinerii lui Aleksei Navalnîi. Poliţia nu a permis ca opozantul să fie însoţit de avocat.
Momentul reţinerii lui Aleksei Navalnîi. Poliţia nu a permis ca opozantul să fie însoţit de avocat.

Liderul opoziţiei ruse, Aleksei Navalnîi, a revenit în Federaţia Rusă în seara zilei de duminică, 17 ianuarie, însă a fost reţinut pe aeroport imediat ce a ajuns la controlul de paşapoarte.

   

Sute de simpatizanţi şi activişti l-au aşteptat pe Aleksei Navalnîi la aeroportul „Vnukovo” din Moscova, acolo unde iniţial urma să aterizeze avionul în care se afla Aleksei Navalnîi, însă pe ultima sută de metri, din cauza că aeroportul „Vnukovo” a fost închis din „motive tehnice”, avionul a fost redirecţionat spre „Şeremetevo”. 

Cu toate acestea, Poliţia rusă nu a fost indiferentă faţă evenimentele de pe Aeroportul Vnukovo şi a intervenit în forţă, evacuând persoanele care au venit să-l întâlnească pe opozantul lui Vladimir Putin. Zeci de persoane au fost reţinute, printre care jurnalişti şi oameni din echipa lui Aleksei Navalnîi. 

După ce a aterizat pe aeroportul „Şeremetevo”, Aleksei Navalnîi a prezentat scuze pasagerilor care au avut de suferit din cauza faptului că avionul a aterizat pe alt aeroport decât fusese planificat iniţial, dând de înţeles că în spatele acestei acţiuni stau autorităţile ruse care nu sunt bucuroase că el s-a întors acasă: „Sunt nişte nemernici care se ocupă cu lucruri mărunte. Au riscat cu securitatea a sute de oameni. Pentru ce?”

Aleksei Navalnîi a declarat presei că nu se teme că va fi reţinut. El a menţionat că nu există motive pentru reţinerea sa. Opozantul a mai spus că dosarele penale deschise pe numele lui „sunt fabricate”.

„Sunt fericit. Este cea mai frumoasă zi din ultimele luni”, a spus Navalnîi, iar peste câteva minute a fost reţinut.

Autorităţile ruse au comunicat că Aleksei Navalnîi a fost reţinut şi arestat pentru că fi încălcat condiţiile unei pedepse cu suspendare, atunci când nu s-a prezentat în faţa oamenilor legii din cauză că era la tratament în Germania. Prin urmare, Serviciul federal al închisorilor ruse solicită ca pedeapsa cu suspendare să fie înlocuită cu pedeapsă cu executare în cazul lui Navalnîi. Opozantul va sta în arest până la hotârârea instanţei.

Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa "s-a îmbunătăţit suficient".

Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei. 

Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.    

Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.               

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite