VIDEO Înţelegerea dintre Vlad Filat şi Vlad Plahotniuc ar fi dus la devalizarea sistemului bancar din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
plahotniuc filat

Preşedintele Comisiei parlamentare de investigaţiei a fraudei bancare, Alexandru Slusari, a declarat marţi, 16 iulie, că în cadrul comisiei au fost audiaţi fostul şef al Consiliului de administrare al BEM din perioada iulie 2012 - iulie 2013, Victor Bodiu, şi ex-preşedintele Parlamentului Igor Corman.

Alexandru Slusari a menţionat că în urma audierii celor doi a fost confirmată informaţia că era posibilă salvarea Băncii de Economii, la sfârşitul anului 2012, aşa cum solicita în acea vreme FMI şi Banca Mondială: „Ei credeau că capitalizarea băncii cu privatizarea ulterioară la preţ real este posibilă”.

„Nu s-a dorit acest lucru. A fost blocat de factori politici, la nivelul Parlamentului şi din câte eu am realizat, colaborat cu mai multe informaţii parvenite în 2013, a fost Vlad Filat care a blocat acest lucru”, a declarat Alexandru Slusari într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui, Igor Corman a confirmat că în ajunul eliberării garanţiilor de stat din 2014, Vlad Plahotniuc a fost cel care promova insistent această idee: „Plahotniuc convingea pe toţi că este necesar de acordat garanţii de stat fără a fi discutată măcar instaurarea administraţiei de stat în cele trei bănci. S-a vorbit că BNM trebuie să intervină, că e criză, că sunt probleme”.

Alexandru Slusari a afirmat că din informaţia pe care o deţine s-a constatat că exista o înţelegere între Vlad Plahotniuc şi Vlad Filat privind devalizarea sistemului bancar.

„În tandemul acesta, primul care mergea cu ideea acordării garanţiilor de stat era Plahotniuc, sprijinit pe alocuri de Filat. Aceste mesaje au fost adresate către Leancă, care în câteva zile a aprobat această hotărâre nefericită (cu privire la acordarea garanţiilor de stat)”, a declarat Slusari.

El susţine că „grupul Şor” a scos 13.5 miliarde de lei din Banca de Economii, în doar câteva zile ale lunii noiembrie 2014: „Aceste acţiuni sunt drept urmare a acestei garanţii de stat acordată pe 7 noiembrie” (2014).

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite