VIDEO Îmbrânceli între ministrul de Interne din Guvernul Sandu şi şeful IGP din Guvernul Filip din cauza suspendării din funcţie a şase poliţişti

VIDEO Îmbrânceli între ministrul de Interne din Guvernul Sandu şi şeful IGP din Guvernul Filip din cauza suspendării din funcţie a şase poliţişti

Şase poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, care au anunţat marţi, 11 iunie, că se va subordona noului ministru de Interne, Andrei Năstase, şi că susţin Guvernul Maiei Sandu, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, au fost suspendaţi din funcţie.

Totodată, zeci de mascaţi şi angajaţi ai Direcţiei securitate a IGP au intrat în această dimineaţa în Direcţia nr.6 a INI, din sectorul Botanica din Chişinău. Oamenii legii au format un cordon în faţa uşii instituţiei pentru a nu permite accesul.

Ministrul de Interne din Guvernul Maiei Sandu, Andrei Năstase, a venit la faţa locului pentru a se clarifica în această situaţie, însă acesta s-a ciocnit de refuzul oamenilor legii de a-i permite intrarea în instituţie, având ordin de la şeful IGP, Alexandru Pînzari. Moment în care între Pînzari şi Năstase au avut loc câteva îmbrânceli şi un dialog mai agitat, Pînzari refuzând să se subordoneze ordinelor anunţate de Năstase.

Andrei Năstase a declarat că poliţiştii suspendaţi din funcţie persecutaţi după anunţul făcut şi că peste ei „au tăbărât oamenii de la „Fulger”, condus de Vasile Ivas”. 

„Un penal căruia îi promit că va sta la puşcărie pentru trecutul şi prezentul lui”, a declarat Andrei Năstase.
   
Seful IGP, Alexandru Pînzari, demis din funcţie de ministrul de Interne, Andrei Năstase, dar care nu se conformează deciziei, a afirmat că motivul intervenţiei mascaţilor este de a asigura că documente importante din cadrul unor dosare penale nu vor fi scoase din instituţie: „aici sunt documente decrete, care relatează activitatea specială de investigaţii”.
 
Pînzari a declarat că imediat ce poliţiştii au făcut anunţul că nu se vor subordona Guvernului Filip, a fost iniţiată o anechetă de serviciu, iar poliţiştii suspendaţi din funcţie.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Alexandru Jizdan, spune că nu are de gând să plece din funcţie pentru că există decizia Curţii Constituţionale pe care dânsul o respectă. În acelaşi timp, Parlamentul, cu voturile deputaţilor ACUM-PSRM, la învestit în funcţia de ministru de Interne pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care însă nu poate să-şi exercite noile atribuţii pe motiv că ministrul în exerciţiu nu a eliberat fotoliul. 

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. 

Deputaţii ACUM şi PSRM au declarat în afara legii Guvernul Filip şi au cerut intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 ACUM-PSRM au anunţat că nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.
 
Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.
 

Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat duminică, 9 iunie, că va cere opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Curţii Constituţionale de la Chişinău din ultima perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte decizia de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Deciziile sunt greu de înţeles şi par arbitrare.

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni şi niciodată nu are dreptul să se pronunţe referitor la hotărârile emise de Curtea Constituţională a altui stat. Acest lucru, dacă se întâmplă, poate fi calificat drept interferenţă în sistemul de drept din ţara respectivă.

Curtea Constituţională a condamnat „presiunile politice la care este supusă”: Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt inamicii democraţiei

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. 
 
Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.
 
În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 
 
Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: