Victor Puşcaş: Decizia CC privind imposibilitatea şefului statului de a înainta un candidat la funcţia de premier este una corectă

Victor Puşcaş: Decizia CC privind imposibilitatea şefului statului de a înainta un candidat la funcţia de premier este una corectă

Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Victor Puşcaş este de părere că decizia CC privind imposibilitatea şefului statului de a înainta un candidat la funcţia de prim-ministru este una foarte corectă, ea reiese din Constituţie. Totodată, juristul spune că aceasta nu răspunde la o întrebare foarte simplă şi în hotărâre ar mai fi trebuit introduse unele detalii. Opinia a fost exprimată la postul TV8, transmite IPN.

„Eu consider că este foarte corectă hotărârea, ea se întemeiază pe normele constituţionale. Poate nici nu trebuia ca şeful statului să se adreseze la Curte pentru că şi aşa este absolut clar din Constituţie”, a menţionat juristul.

Victor Puşcaş  spune că dacă s-ar fi aflat în componenţa actuală a CC, ar fi votat pentru o atare hotărâre, dar ar fi adăugat şi câteva detalii în hotărâre reieşind din realităţile Republicii Moldova. Potrivit lui, până a fi formate toate organele de lucru ale Parlamentului, nu poate fi făcut niciun pas. „Asta cere Constituţia”, a adăugat Victor Puşcaş.
 
În opinia lui, CC nu a dat răspuns la o întrebare foarte simplă – dacă este sau nu constituit Parlamentul. „Mulţi astăzi nu înţeleg cine astăzi trebuie să convoace Parlamentul, cine să îi aducă pe deputaţi, care este ordinea de zi”, a menţionat fostul preşedinte al CC.

Expertul în politici publice Ştefan Gligor este de părere că decizia CC vine să contraatace şi să prevină cel mai discutat scenariu politic discutat în prezent în societate şi anume coaliţia PSRM-ACUM sau un vot situaţional comun dintre aceste două formaţiuni. „Pentru a face imposibilă o eventuală înţelegere între PSRM şi ACUM, Curtea Constiuţională vine cu această hotărâre”, a declarat Ştefan Gligor. Potrivit lui, astfel, nu vor putea exista înţelegeri preliminare între cele două entităţi politice înainte de a fi aleasă conducerea legislativului. Ştefan Gligor spune că era previzibilă o asemenea decizie a CC.

Miercuri, 15 mai, Curtea Constituţională a decis că preşedintele Republicii Moldova nu poate înainta un candidat la funcţia de prim-ministru în lipsa organelor de conducere ale Parlamentului. Imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care îl convoacă presupune imposibilitatea preşedintelui Republicii Moldova de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: