Veaceslav Platon: Iurie Leancă a fost implicat în totalitate în furtul miliardului

Veaceslav Platon: Iurie Leancă a fost implicat în totalitate în furtul miliardului

Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, susţine că fostul premier Iurie Leancă, ar fi fost implicat „în totalitate” în „furtul al miliardului”, în urma căruia a fost fraudat sistemul bancar din Republica Moldova.

Ştiri pe aceeaşi temă

Totodată, Veaceslav Platon consideră că Iurie Leancă „nu înţelegea ce face”. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unei ediţii speciale a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizate în penitenciar, transmite IPN.

Veaceslav Platon susţine că după arestarea liderului Partidului Liberal Democrat de atunci, Vlad Filat, toţi deputaţii care au acces la Partidul Democrat au fost mituiţi. „Nu cunosc câţi bani a primit fiecare, dar ştiu sigur că ei au fost mituiţi. Lunar ei primeau în plic bani, de la trei până la cinci mii de euro. Iurie Leancă în totalitate este implicat în furtul miliardului”, a declarat Platon.

În acelaşi timp, omul de afaceri spune că furtul miliardului s-a petrecut în mai multe etape. În cadrul primei etape, din cele trei bănci - Unibank, Banca Socială şi Banca de Economii -
banii au fost scoşi prin credite care se întorceau prin oferirea noilor credite, adică un credit îl acoperea pe altul. Această etapă a durat din 2012 până în octombrie 2014.  

„A doua etapă a furtului este atunci când în bancă bani nu mai sunt, septembrie-octombrie 2014, Plahotniuc dă ordin întreprinderilor de stat şi ele iau credit în alte bănci şi aduc banii în Banca de Economii. De pe un cont pe altul – de acolo luau bani şi îi plasau pe conturi în BEM. Ştiu că au fost implicate companiile „Moldtelecom”, „Moldovagaz”. Iaralov m-a rugat să dau credite acestor întreprinderi”, a menţionat Veaceslav Platon,care pe atunci avea anumite roluri în gestionarea Moldindcombank.

Potrivit lui, ultima, a treia etapă, a început în luna noiembrie 2014. Portofoliul de credite al celor trei bănci arată doar în luna noiembrie şase miliarde de lei. Formal, în bănci bani nu erau, dar existau documente de acordare a creditelor.

Fostul deputat consideră că autorităţile moldoveneşti ar fi trebuit să se ocupe de studierea acestui fenomen, iar compania Kroll a fost angajată pentru a trage de timp. Potrivit lui, compania nu a studiat decât la suprafaţă ce s-a întâmplat în băncile fraudate.

Totodată, Veaceslav Platon spune că a încercat să cumpere raportul Kroll II de la reprezentanţi ai organelor de drept din Republica Moldova, nu a reuşit, dar pe parcursul căutărilor i s-a cerut suma de 20 de mii de dolari pentru copia acestuia

Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările