Veaceslav Platon: Autorii schemei „furtului miliardului” au fost Ilan Şor şi Serghei Iaralov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul deputat, omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 30 de ani de închisoare în două dosare penale, consideră că autorii schemei generale a „furtului miliardului” au fost actualul deputat Ilan Şor şi Serghei Iaralov, omul de încredere al fostului lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

În opinia lui, de tehnica bancară, conturi, transferuri se ocupa Sergiu Albot, care a fost preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii Sociale şi vicepreşedinte la Unibank. Declaraţiile au fost făcute la o ediţie specială a emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8, realizată în penitenciar, transmite IPN.

Potrivit lui, Iaralov întotdeauna îl reprezenta pe Vladimir Plahotniuc. „Serghei Iaralov este manager, el întotdeauna a fost manager. El era la salariu, un salariu solid de 50 de mii de dolari de la Vladimir Plahotniuc. Şi lui îi dădeau bonusuri pentru anumite chestiuni. „Eu presupun că întreaga tehnică o efectua Albot”, susţine fostul deputat.

Totodată, Veaceslav Platon spune că modificările legislative care au fost necesare pentru acordarea de către Guvern a garanţiilor de stat Băncii Naţionale erau asigurate de Andrian Candu, fostul preşedinte al Parlamentului. „El trebuia să desfăşoare toată baza legislativă şi să obţină toate acestea”, susţine omul de afaceri.

Potrivit lui, începutul „furtului miliardului” s-a manifestat prin faptul că „Ilan Şor a cumpărat mai întâi Banca de Economii, a obţinut controlul asupra ei şi pe urmă a furat”. Omul de afaceri menţionează că după ce el, împreună cu partenerii săi, a obţinut aproape 40% din acţiunile BEM, a venit Ilan Şor cu propunerea să-i vândă lui aceste acţiuni, lucru care a fost refuzat la început. Ulterior, spune fostul deputat, s-au început „presiuni coordonate”. O parte din acţiuni Veaceslav Platon le-a cumpărat de la Vladimir Plahotniuc apoi i le-a întors înapoi, ulterior democratul i le-a vândut lui Ilan Şor.

Veaceslav Platon a fost reţinut în iulie 2016, fiind cercetat penal pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari, fapt ce a dus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800 de milioane de lei. Omul de afaceri a fost condamnat la 30 ani de închisoare în baza a două dosare penale. Veaceslav Platon pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite