Ernest Vardanean: Proiectul republicii parlamentare a eşuat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Proiectul formei parlamentare de guvernământ în Republica Moldova a eşuat. Declaraţia a fost făcută de politologul Ernest Vardanean în cadrul emisiunii „Glavnîi vopros” de la postul de televiziune NTV Moldova, transmite IPN.

Ernest Vardanean a menţionat că se pronunţă pentru lărgirea împuternicirilor preşedintelui şi trecerea la forma prezidenţială de guvernământ. Potrivit politologului, acest lucru poate fi făcut doar după desfăşurarea unui referendum naţional, însă legislaţia spune că referendumul nu poate avea loc cu un an înainte de alegerile parlamentare. Astfel, dacă se va reuşi, de modificarea formei de guvernământ ar putea să se bucure următorul preşedinte. „Este clar că modificarea Constituţiei, care va fi discutată la referendum, va intra în vigoare doar după noile alegeri ale şefului statului din anul 2020 şi nu există certitudine că atunci Igor Dodon va câştiga din nou alegerile pentru că actualmente situaţia lui este foarte dificilă”, a spus Ernest Vardanean.

Deputatul socialist Grigore Novac a menţionat în cadrul aceleiaşi emisiuni că PSRM va începe o campanie în masă de informare a cetăţenilor de ce îşi doreşte să se treacă la forma prezidenţială de guvernare a ţării, cum vede evoluţia evenimentelor în continuare. „La următorul congres al partidului noi vom introduce acest lucru în programul nostru electoral şi vom aplica în practică deja după alegeri”, spune parlamentarul.

Deputatul democrat Anatolie Zagorodnîi susţine că preşedintele are împuterniciri limitate şi unele promisiuni pe care le-a făcut cetăţenilor nu vor putea fi îndeplinite pentru că nu are susţinerea majorităţii parlamentare. „Preşedintele nu poate îndeplini promisiunile pe care le-a făcut în campania electorală. El înţelege că mergând la oameni în anul 2018, el trebuie să răspundă ce a făcut în mandatul său de şef al statului”, a spus Anatolie Zagorodnîi.

Mai multe mii de oameni, membri şi susţinători ai Partidului Socialiştilor, au manifestat duminică, 24 septembrie, concomitent în trei oraşe: Anenii Noi, Bălţi şi Cahul. Participanţii au adoptat o rezoluţie şi au dispus iniţierea unei campanii de colectare a semnăturilor pentru trecerea Republicii Moldova de la republică parlamentară la una prezidenţială. Ei au mai cerut ca preşedintele ţării să aibă mai multe atribuţii pentru a putea dizolva Parlamentul şi să fie organizate alegeri anticipate

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite