Valeriu Streleţ şi reinstalarea în mediocritate

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Streleţ, un politician mediocru chiar şi în peisajul general de mediocritate a vieţii politice din Republica Moldova. FOTO: puterea.ro
Valeriu Streleţ, un politician mediocru chiar şi în peisajul general de mediocritate a vieţii politice din Republica Moldova. FOTO: puterea.ro

Deputatul Valeriu Streleţ a devenit cunoscut, din 2009 încoace, ca un locotenent fidel al lui Vlad Filat, liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Ca şef al fracţiunii parlamentare a PLDM pe timpul în care Filat îşi exercita mandatul de prim-ministru, Streleţ nu s-a manifestat niciodată prin vreun act mai rebel la adresa şefului său. Ba chiar, în februarie-martie 2013, după ce a fost implicat în scandalul înregistrărilor care a dus la demisia lui Filat, Streleţ a fost pe punctul să se ia la bătaie cu ex-aliaţii din PDM şi PL, într-o întâlnire.

Şi actuala desemnare a lui Streleţ pentru funcţia de prim-ministru face parte dintr-o misiune pe care liderul său, Vlad Filat, i-a încredinţat-o. Streleţ urmează să servească în continuare cu fidelitate interesele „Şefului” şi să presteze în orice mod necesar acestuia. Doar „repartizarea” i-a fost schimbată. Odată cu aceasta, îi va creşte şi importanţa: actualul deputat trebuie să se pregătească pentru mult mai multe interacţiuni cu presa, dar şi cu partenerii externi ai Republicii Moldova. Cum se va descurca mediocrul Valeriu Steleţ (mult inferior lui Iurie Leancă, de exemplu), în această postură rămâne de văzut, însă lui îi va reveni o misiune mult mai grea decât în cazul lui Leancă: el trebuie să refacă relaţiile Republicii Moldova cu instituţiile financiare internaţionale. Relaţiile Maiei Sandu la Banca Mondială, unde aceasta a lucrat într-un post destul de înalt, o recomandau direct pentru îndatoririle specifice pe care le va avea prim-ministrul Republicii Moldova în perioada următoare. Streleţ a declarat deja că doreşte ca Maia Sandu să rămână în guvern. Poate că astfel speră dumnealui ca misiunile FMI şi BM să fie mai mulţumite când vor vizita Republica Moldova.

Valeriu Streleţ reprezintă o soluţie comodă pentru toate cele trei partide care compun coaliţia de guvernare. În mandatul său, cei care au făcut afaceri acoperite de la cel mai înalt nivel vor continua să se ocupe de ele. Aducerea unui procuror străin va fi amânată la nesfârşit, iar anchetarea dispariţiei miliardului şi a celorlalte dosare de actualitate va trena şi nu va duce la clarificarea situaţiei şi pedepsirea vinovaţilor. Într-o clasă politică precum e cea a Republicii Moldova, numirea lui Streleţ ca prim-ministru nu trebuie să mire pe nimeni. El este un politician moldovean tipic. Iar mandatul său de prim-ministru va fi cel al unui prim-ministru moldovean tipic. Nici mai rău, dar nici mai bun. Dar şi fără progrese, în condiţiile în care avem nevoie de fructificarea susţinerii pe care o avem din partea UE, care dă semne de epuizare. Ca orice candidat la funcţia de prim-ministru care se respectă, şi ca orice prim-ministru, şi Streleţ este milionar, are pachete de acţiuni la diferite firme şi o companie care-i aparţine în totalitate („Bioprotect”), care, la rândul ei, are contracte cu statul.

Streleţ are şi anumite probleme personale care au fost puse în discuţie în presă. Astfel, s-a relatat că acesta ar fi avut în urmă cu câţiva ani o relaţie extraconjugală din care s-a născut şi un copil. Însă acum politicianul nu mai doreşte să audă de acel copil. Mama sa l-a ameninţat pe Streleţ cu judecata în mesajul expediat către presă. Însă, având în vedere că respectiva ştire a apărut cu peste un an în urmă, iar o continuare a situaţiei nu a mai fost dată publicităţii, e posibil ca întreaga poveste să fie fabricată.

Una peste alta, numirea lui Valeriu Streleţ ca prim-ministru, în detrimentul Maiei Sandu, demonstrează că pentru politicienii moldoveni rămânerea în mocirla în care ne aflăm este mai de dorit decât ieşirea din zona de confort întru schimbarea în profunzime, în bine, a societăţii şi instituţiilor noastre. Pentru a câta oară din 1991 încoace, ne reinstalăm în mediocritate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite