Valeriu Ostalep, despre vizita eşuată a lui Rogozin la Chişinău: „Va avea de suferit cel mai mult Moldova”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO sputnik.md
FOTO sputnik.md

Directorul Institutului de Studii Diplomatice, Politice şi Securitate, Valeriu Ostalep, consideră că cel mai mult va avea de suferit Republica Moldova de la faptul că Dmitrii Rogozin nu a ajuns la Chişinău, precum era planificat.

„Este evident că în toată această istorie va avea de suferit cel mai mult Moldova şi poporul său. Pentru că eu nu văd ce ar avea de pierdut în acest caz Rusia. După un asemenea pas, nu mă aştept la o încălzire a relaţiilor moldo-ruse, însă nu cred că vor fi aplicate sancţiuni. Vor urma reacţii verbale, declaraţii dure. Pericolul acestei situaţii este că nu vom avansa, relaţiile dintre ţările noastre nu se vor dezvolta în continuare”, a declarat Ostalep pentru sputnik.md

Potrivit expertului, se observă „clar orientarea spre acutizarea relaţiilor dintre Rusia şi Moldova. Îmi este trist şi dureros să urmăresc acest lucru. Pentru că vom pierde în primul rând noi, va pierde întreaga ţară”, a precizat expertul politic.

Vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Rogozin, nu a ajuns la Chişinău. Cursa aeriană la bordul căreia se afla oficialul rus a făcut cale întoarsă, deoarece România nu a permis survolarea spaţiului său aerian din cauză că Rogozin s-ar afla în lista persoanelor care au interdicţie de a călători în spaţiul UE, în urma sancţionilor impuse de europeni Rusiei.

Rogozin trebuia să vină la Chişinău pentru a participa la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii.

Evenimentul spre care se îndrepta delegaţua rusă nu a fost coordonat cu Ministerul Afacerilor Externe, motiv pentru care Chişinăul l-a avertizat atât pe ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Farit Muhametşin, dar şi pe vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin, ca oficialii ruşi să se abţină de la participarea la acţiunile din Transnistria.

Tot în acest context, un grup de artişti ruşi care intenţionau să participe la manifestaţiile din Transnistria cu ocazia aniversării a 25 de ani de la începutul operaţiunii de menţinere a păcii a fost reţinut joi, 27 iulie, pe Aeroportul internaţional Chişinău. 

De asemenea, deputatului Dumei de Stat de la Moscova Pavel Şperov i-a fost interzis accesul în Republica Moldova. În pofida faptului că oficialul rus ar fi prezentat paşaportul său diplomatic, autorităţile moldovene nu l-au lăsat să părăsească Aeroportul Internaţional Chişinău şi l-au trimis înapoi în Federaţia Rusă cu prima cursă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite