Valeriu Munteanu, despre afirmaţiile lui Chiril Moţpan că râul Nistru ar putea seca în cinci ani: Informaţia nu corespunde realităţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului
Valeriu Munteanu, fost ministru al Mediului

Ex-ministrul Mediului Valeriu Munteanu, actual lider al Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, susţine că informaţia prezentată de deputatul Chiril Moţpan, conform căreia râul Nistru va seca în patru-cinci ani din cauza hidrocentralei de la Novodnestrovsc, nu corespunde realităţii.

„Nu ştiu ce experţi a consultat domnul deputat, dar informaţia pe care a diseminat-o astăzi nu corespunde realităţii.

Este adevărat că impactul hidrocentralei de la Novodnestrovsk este unul nemilos pentru sănătatea fluviului Nistru. Este adevărat că anumite guvernări (în special Guvernul Filat) au făcut concesii nepermise părţii ucrainene, ce le permite acestora, în prezent, să exploateze fără implicarea părţii moldoveneşti acest sistem energetic. Este adevărat că debitele salubre nu sunt respectate de către partea ucraineană (şi aceasta este o încălcare a legilor şi a tratatelor internaţionale)”, a scris Valeriu Munteanu pe Facebook.

Valeriu Munteanu a accentuat că „este adevărat că în aval de Naslavcea în anumite perioade ale zilei (având la bază „necesităţile” de producere a energiei electrice), ucrainenii nu eliberează nici o vadră de apă”. 

„Este adevărat că aceste procese influenţează negativ capacitatea de auto-curăţare a apei, dar de la aceste realităţi habituale destul de dure până la secarea fluviului Nistru este un mare hău”, a subliniat fostul ministru.

Potrivit lui, distrugător pentru Nistru, poate fi cu adevărat construcţia a 6 noi hidrocentrale pe Nistru superior, în amonte de graniţa cu Republica Moldova, aşa cum a dorit Ucraina.

„Dar gestionarea corectă, transparentă şi conformă cu normele actuale de mediu ale nodului de producere a energiei electrice de la Novodnestrovsk, nu poate duce la secarea Nistrului timp de 4-5 ani.

Este de datoria noastră să insistăm pe mediere internaţională pe acest subiect, dar la fel este obligaţia noastră să nu schimbăm tăcerea noastră pe acest subiect cu, spre exemplu „rezolvarea” problemei proprietăţilor moldoveneşti în Ucraina sau construcţia unui nou pod peste Nistru”, a spus Munteanu. 

El consideră că „pe subiectul fluviului Nistru nu putem ceda nici un centimetru în faţa ucrainenilor, iar tăcerea noastră instituţională este doar în favoarea părţii ucrainene.”

„În aceleaşi timp, Staţia de Captare a Apei de la Vadul-lui-Vodă, „consumă” doar 1% din apa Nistrului, ce trece pe lângă Chişinău, este mai puţin decât debitul revărsat de râul Răut în Nistru, la Ustia, în amonte de Vadul-lui-Vodă. Sănătatea celor 4000 de râuri interne ale Republicii Moldova este o altă temă de mediu, dureroasă”, a mai spus Munteanu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite