Valeriu Munteanu: Cochetările PDM şi PSRM au generat inechităţi şi complicaţii constituţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cochetările PDM şi PSRM în procesul de adoptare a legii privind înlocuirea sistemului electoral au generat mai multe inechităţi şi complicaţii constituţionale, consideră liberalii. Oponenţii acestora afirmă că nu au existat motive pentru adresare la Curtea constituţională privind legea respectivă. Declaraţii în acest sens au fost făcute în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la postul de televiziune TVR Moldova, transmite IPN.

Vicepreşedintele Partidului Liberal, Valeriu Munteanu, susţine că în procesul de adoptare a legii, când dezbaterile au fost foarte fierbinţi şi au fost înaintate mai multe cerinţe din partea diferitor actori sociali, PSRM şi PDM au încercat să cocheteze şi au împărţit la mai multe categorii sociale tot felul de excepţii care au realizat în final un conglomerat de inechităţi şi de complicaţii constituţionale.

„Autorii au nesocotit anumite imperative constituţionale la adoptarea acestui sistem electoral mixt cu puternice valenţe uninominale, iar argumentele pe care le-am adus în faţa Înaltei Curţi considerăm că sunt pertinente pentru că sunt încălcate mai multe articole din Constituţia Republicii Moldova”, spune vicepreşedintele PL.

Analistul Roman Mihăieş susţine că aproape toate recomandările Comisiei de la Veneţia au fost acceptate pentru lectura a doua a legii. El a menţionat că nu vede ca vreo unul dintre motivele înaintate de PL la Curtea Constituţională să încalce dreptul la vot şi dreptul de a fi ales, cel puţin prin prisma recomandărilor Comisiei de la Veneţia şi ale Consiliului Europei. „Eu am fost unul dintre cei care au propus ca să fie instituite cote pentru regiunea transnistreană, pentru cetăţenii moldoveni din străinătate, aşa cum este în România, de exemplu”, spune Roman Mihăieş.

Într-o sesizare înaintată Curţii Constituţionale, PL menţionează că legea privind schimbarea sistemului electoral din proporţional în mixt contravine mai multor articole din Constituţie, în special articolului 38 cu privire la „Dreptul de vot şi dreptul de a fi ales” şi articolului 61 cu privire la „Alegerea Parlamentului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite