Valeriu Ghileţchi: Efectele nevotării integrării europene în Constituţie sunt negative pe plan intern şi internaţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Efectele nevotării modificării Constituţiei, prin introducerea sintagmei „integrare europeană” sunt negative atât pe plan intern, cât şi pe plan internaţional. De această părere este vicepreşedintele Parlamentului, Valeriu Ghileţchi, deputat al Grupului parlamentar Popular European, participant la dezbaterile publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituţie şi în viaţă”, organizate de Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Prin nevotarea acestei iniţiative s-a aprofundat şi mai mult divizarea forţelor pro-europene, fapt ce constituie un avantaj pentru Partidul Socialiştilor. Potrivit lui, este absolut greşit să votezi sau nu prin perspectiva celor care se află la guvernare şi aceasta este una dintre cele mai marile greşeli care pot fi comise în politică, pentru că atunci când te gândeşti la interesele ţării, trebuie să depăşeşti acest aspect.

Parlamentarul susţine că a ascultat cu atenţie argumentele colegilor din legislativ care nu au votat pentru modificarea Constituţiei şi s-a convins încă o dată că niciunul unul dintre ele nu rezistă, pentru că ele sunt doar scuze şi pretexte.

„Şi nu că ele nu ar avea greutatea sau că nu ar fi valide pe alocuri, însă PLDM şi PL, atunci când au decis să treacă în opoziţie, au făcut acea precizare importantă, menţionând că vor vota în Parlament orice proiecte de lege ce ţine de implementarea Acordului de Asociere cu UE, orice proiect care va susţine integrarea europeană a Republicii Moldova”, a spus el.

„După mine proiectul de modificare a Constituţiei se încadra perfect în acelaşi context. Faptul că astăzi integrarea europeană, din punct de vedere practic, pe alocuri trenează, sunt anumite eşecuri, aceasta nu poate servi drept scuză, drept argument de a nu vota. Noi avem un Acord de Asociere, avem mai multe acte, dar dacă am fi votat în Constituţie, cu siguranţă că votarea acestei sintagme nu ne-ar fi împiedicat cu nimic să mergem mai departe cu implementarea Acordului de Asociere. Atunci când aceste lucruri se pun cap în cap, este absolut o abordare greşită”, opiniază deputatul.

Valeriu Ghileţchi a declarat că în acest caz nu era vorba despre vreun pachet de legi care prevăd finanţări, numiri în funcţii, ci era vorba despre o idee. Potrivit lui, oamenii apreciază victoriile, nu înfrângerile, care dezbină şi istoria înregistrează faptele, nu scuzele. „Nu s-a propus introducerea în Constituţie a integrării europene de tip PDM sau PPEM. S-a propus introducerea în Constituţie a unei valori, în preambulul Constituţiei”.

Deputatul a menţionat că Grupul parlamentar Popular European din start a spus că vrea să voteze la pachet modificarea Constituţiei – sintagma vectorului european, dar şi modificarea articolului 13 cu privire la limba de stat, însă colegii democraţi au decis altfel. Însă nici chiar nevotarea articolului 13, în opinia sa, nu poate fi folosită drept argument pentru a nu vota integrarea europeană. Acesta a mai spus că PPEM rămâne deschis să voteze şi articolul 13, fapt pe care şi-l doresc PL şi PLDM.

Vicepreşedintele Parlamentului a menţionat că iniţiativa de modificare a Constituţiei a urmărit reafirmarea cursului de dezvoltare a ţării. În ultimii ani în campaniile electorale s-a mers pledând pentru integrare europeană. Potrivit parlamentarului, ideea integrării europene s-a născut până a veni la guvernare Alianţa pentru Integrare Europeană şi în toţi aceşti ani societatea a fost în căutarea unei idei care ar putea reprezenta cel mai bine modul de dezvoltare a ţării. În opinia sa, iniţiativa în sine era necesară şi este una benefică pentru societate, chiar dacă astăzi sunt şi voci care se opun includerii acestei sintagme în Constituţie.

Parlamentarul spune că şi în continuare rămâne a fi convins că forţele pro-europene trebuie să susţină includerea acestei sintagme în Constituţie. „Regret că nu am atins acel consens care ne-ar fi adus un rezultat bun”, a mai spus deputatul PPEM. Potrivit lui, în Republica Moldova niciodată nu va exista o situaţie ideală referitor la democraţie, stat de drept, integrare europeană – au fost situaţii mai bune, există speranţa că vor fi situaţii şi mai bune în viitor, însă un politician pragmatic, care ţine la o idee cu care a venit, trebuie să fie consecvent în ochii alegătorilor, afirmă Valeriu Ghileţchi.

Dezbaterea „Integrarea europeană în Constituţie şi în viaţă”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite