Valeriu Cosarciuc, despre declaraţiile lui Dodon după vizita la Moscova: O bulă preelectorală

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO kremlin.ru
FOTO kremlin.ru

Fostul ministru al Agriculturii Valeriu Cosarciuc susţine că este de mirare faptul că un preşedinte spune că, de la 1 ianuarie 2019, nu vor mai fi taxe pentru export în Federaţia Rusă, când acestea nici nu trebuie să existe astăzi în condiţiile în care Republica Moldova este membru al Comunităţii Statelor Independente.

Este semnat un acord în cadrul acestei comunităţi, acord cu Rusia, şi acest acord prevede comerţ liber, adică comerţ liber între ţările Republica Moldova şi Rusia. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, fostul ministru a spus că declaraţiile preşedintelui Igor Dodon după ultima întâlnire cu omologul său rus, Vladimir Putin, nu sunt altceva decât o bulă preelectorală, transmite IPN.

Întrebat dacă astăzi mai există sau nu embargouri impuse de Federaţia Rusă şi, de fapt, ce înseamnă un embargou impus şi neretras, Valeriu Cosarciuc a declarat că acum nu există embargouri oficiale, însă există taxe vamale. Potrivit fostului ministru, astăzi nu ar trebui să existe niciun fel de obstacole pentru a face exporturi, întrucât ambele ţări sunt membre ale Organizaţiei Mondiale a Comerţului, folosind toate regulile de joc în cadrul acestei organizaţii. Pur şi simplu, în opinia sa, Rusia nu are nici un fel de respect pentru acest fel de acord, contract şi aşa mai departe.

„Aşa-numitul preşedinte este de acum de doi ani preşedinte. De şapte-opt ori pe an se duce la Moscova. Ce caută el acolo? De ce până acum n-a fost întrebat: de ce de la 1 ianuarie 2019? De ce nu cu doi ani în urmă, atunci când el a devenit preşedinte? Ce nu este clar? Pentru toată lumea este clar”, a spus Valeriu Cosarciuc. În opinia sa, şi faptul că Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană a fost  un motiv din cauza căruia Federaţia Rusă a sistat exporturile, a introdus diferite embargouri, bariere etc. „Fiindcă lor nu le place ca Moldova să devină o ţară liberă şi care să se respecte pe ea însăşi. Atunci când noi am semnat Acordul de Liber Schimb şi Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, noi ne-am dorit să fim liberi, să ne hotărâm noi soarta, fără ca să aşteptăm, de pildă, că cel din Kremlin ne va spune că să facem în continuare”, a mai spus fostul ministru.

În altă ordine de idei, Valeriu Cosarciuc a declarat că agricultura Moldovei are viitor, dar trebuie oamenii trebuie să-şi aleagă o conducere care să-şi bată capul de economia ţării, nu de furturi de miliarde etc. „Să putem aici să ne prelucrăm produsele; să nu exportăm cereale, grâu, porumb, floarea-soarelui, ci să exportăm produsele procesate, care să ne aducă bani aici, în Republica Moldova, pentru că ţăranul nostru rămâne cu o treime din tot ce merge spre bilanţul valoric, o treime, restul, două treimi, se duce în altă parte, spre acei care fac exporturi sau acei care de-acum distribuie produsul prin reţeaua comercială. Politica noastră în domeniul agriculturii trebuie schimbată radical”, opinează fostul ministru.

Preşedintele Igor Dodon a anunţat că a convenit în cadrul vizitei sale la Moscova să fie întreprinse acţiuni concrete comune pentru creşterea exportului de bunuri moldoveneşti pe piaţa rusă, inclusiv excluderea, din 1 ianuarie 2019, pentru şase luni, a taxelor vamale la exporturile către Rusia pentru mai multe produse. Este vorba despre legume, fructe, conserve de fructe şi legume şi produse vitivinicole.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite