Valentina Buliga: Mamele neasigurate care primesc indemnizaţie minimă pot solicita ajutor social suplimentar

Valentina Buliga: Mamele neasigurate care primesc indemnizaţie minimă pot solicita ajutor social suplimentar

FOTO pdm.md

Mamele neasigurate, care primesc indemnizaţia minimă lunară de 640 de lei, în cazul în care nu au alte venituri, pot depune cerere pentru a obţine un ajutor social suplimentar din partea statului. Despre aceasta a menţionat şefa Casei Naţionale de Asigurări Sociale, Valentina Buliga, la emisiunea „Glavnoe” de la postul de televiziune TVC21, transmite IPN.

Valentina Buliga spune că de la 1 ianuarie s-a majorat atât suma indemnizaţiei - de la 540 la 630 de lei, cât şi vârsta copilului până la care mama neasigurată primeşte această indemnizaţie - de la 1,5 ani până la 2 ani. „Aceasta nu este o creştere mare, dar trebuie să tindem ca să o majorăm”, spune şefa CNAS.

De asemenea, de la începutul acestui an, pentru copiii născuţi în anul 2019 a fost stabilit cuantumul indemnizaţiei unice la naşterea copilului de 6 303 lei.

Valentina Buliga a mai menţionat, de asemenea, că actualmente o persoană angajată asigură pensia pentru 1,3 pensionari. Pentru a creşte acest coeficient, şefa CNAS susţine că trebuie majorat numărul locurilor de muncă. „Dacă vor fi mai mulţi angajaţi, mai multe contribuţii la fondul social, vor fi şi mai multe posibilităţi de a majora pensia pentru persoanele în etate şi de a iniţia mai multe programe sociale.

Şefa CNAS spune că în conformitate cu recomandările din domeniul social, pentru ca oamenii în vârstă să primească pensii decente, coeficientul trebuie să fie de 4 angajaţi la un pensionar. Adică, pensia unei persoane în etate să fie formată din contribuţiile a patru persoane angajate.

De asemenea, Valentina Buliga spune că în luna mai anul curent autorităţile vor face recalculări şi vor stabili un nou salariu minim pe economie.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: