Vadim Pistrinciuc: În ultimii cinci ani, Moldova a pierdut în jur de 200 mii de oameni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Pistrinciuc  FOTO Florin Chirila/Epoch Times

Directorul executiv al Institutului de Iniţiative Strategice, ex-deputatul Vadim Pistrinciuc,  susţine că Republica Moldova trece printr-o pronunţată criză demografică, transmite IPN.

„Oamenii trăiesc mai mult, nasc mai puţin. Există la noi şi acest factor, dar într-o măsură mai mică. Însă există la noi şi un factor care, aş zice, are un efect de catalizare, chiar de explozie pentru scăderea populaţiei – este vorba despre migraţie. Lumea pleacă din ţară pe parcursul ultimilor trei decenii. Totul a început imediat după proclamarea independenţei statului nostru. Au fost câteva valuri de plecare a populaţiei, diferite ca intensitate şi din perspectiva calităţii migranţilor. Cel mai mare val a fost după anul 1999, când în Rusia a fost o criză care a lovit şi în noi”, a declarat Vadim Pistrinciuc în cadrul emisiunii „Punct şi de la capăt” de la Radio Europa Liberă.

„În ultimii cinci ani, am pierdut în jur de 200 de mii de oameni, partea cea mai calificată a populaţiei. Pierdem şi clasa de mijloc. Din păcate, astăzi despre aceasta vorbesc doar experţii şi instituţiile de cercetare”, afirmă directorul Institutului de Iniţiative Strategice. În opinia sa, toate partidele vorbesc despre aceasta prin prisma anumitor promisiuni politice sau viziuni.

Vadim Pistrinciuc a menţionat că şi menţinerea relaţiilor strânse cu propria diasporă este un factor de adaptare la procesele demografice care au loc. „Diaspora reprezintă o parte foarte importantă a societăţii noastre. Foarte importante sunt măsurile de implicare a diasporei în investiţii de bani la ei acasă, de colaborare cu organizaţiile locale pentru a influenţa procesele politice”, a notat el. În viziunea sa, diaspora nu trebuie convinsă ca să revină acasă, ci este nevoie să fie create anumite condiţii, dar şi ca membrii diasporei să se considere necesari acasă.

Vadim Pistrinciuc este de părere că primul lucru care trebuie făcut este recunoaşterea faptului că criza demografică reprezintă o problemă a securităţii naţionale, alături de corupţia înaltă. În al doilea rând, trebuie adoptate măsurile de adaptare la situaţia creată caracterizată prin îmbătrânirea populaţiei şi exodul populaţiei. „Adaptare înseamnă restructurarea totală a serviciilor publice şi a sistemului administrării de stat. Ele nu corespund necesităţilor populaţiei la acest moment, nu corespund nici acelui număr de oameni care a rămas în ţară, nu corespund criteriilor de atragere a investiţiilor şi necesităţii de a aduce banii diasporei în ăară”, a mai spus Vadim Pistrinciuc.

https://www.ipn.md/ro/ultimii-cinci-ani-am-pierdut-in-jur-de-200-7967_1071219.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite