Vadim Krasnoselskii: Evacuarea trupelor ruse din Transnistria este un drum direct spre război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO president.gospmr.ru
FOTO president.gospmr.ru

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii, a comentat pentru presa rusă iniţiativa Chişinăului ca pe ordinea de zi a Adunării Generale a ONU să fie inclusă problema privind retragerea trupelor ruse din Transnistria. „Preşdintele” malului stâng al Nistrului consideră că retragerea militarilor ruşi din regiune este un drum direct spre război.

Krasnoselskii susţine că Chişinăul doreşte anume evacuarea pacificatorilor ruşi, prezenţa cărora ar fi fost declarată neconstituţională pe teritoriul Republicii Moldova de către Curtea Constituţioanală de la Chişinău.

Liderul de la Tiraspol nu exclude că Chişinăul ar putea aplica forţa militară contra Transnistriei. În acest context, el speră pe sprijinul Rusiei în această problemă, potrivit Novaya Gazeta.

Autorul articolului, referindu-se la opinia lui Vadim Krasnoselskii, menţionează că la Chişinău nu se fac deosebiri între misiunea de pacificatori şi Grupul Operativ al trupelor ruse, ceea ce înseamnă că autorităţile moldoveneşti şi-ar dori evacuarea inclusiv a pacificatorilor.

„Pe noi nu ne-au întrebat dacă dorim retragerea pacificatorilor ruşi. Dar noi suntem împotrivă ca militarii ruşi să părăsească regiunea, pentru că asta ar însemna război. Solicitarea Chişinăului către ONU poate fi interpretată ca un început a aplicării forţei contra Transnistriei. Noi ne punem speranţa în Rusia, pe cei 220 de mii de cetăţeni ruşi care locuiesc în Transnistria, pe poziţia pe care Rusia o poate expune în cadrul ONU, şi în general pe protecţia Rusiei”, a declarat Krasnoselskii.

El a mai subliniat că Moldova a fost primită în ONU la 2 martie 1992, în acea zi când s-ar fi început „agresiunea” Republicii Moldova contra Transnistriei, iar în satele din stânga Nistrului, Dubăsari şi Cocieri, au fost înregistrate primele victime.

Amintim că Chişinăul s-a adresat către Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) să demareze discuţii, în cadrul celei mai apropiate Adunări Generale, privind necesitatea retragerii trupelor Federaţiei Ruse din stânga Nistrului.

Moldova solicită ca această chestiune să fie introdusă pe ordinea de zi a celei de-a 72-a Adunări Generale a ONU.

De cealaltă parte, Igor Dodon afirmă că evacuarea trupelor Federaţiei Ruse va fi posibilă doar după soluţionarea politică a conflictului îmgheţat de pe Nistru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite