Usatîi a publicat convorbirea sa cu Vitalie Proca, care declară că are probe că Plahotniuc a comandat omorul lui Gorbunţov şi e gata să-l denunţe VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a publicat joi, 27 octombrie, un fragment din convorbirea sa telefonică cu interlopul Vitalie Proca, care îşi ispăşeşte pedeapsa în România. În dialogul dintre cei doi, Proca declară că are probe că Vlad Plahotniuc a comandat omorul omului de afaceri Gherman Gorbunţov în 2011 şi este gata să le prezinte.

În înregistrarea telefonică, care de altfel a fost monitorizată de organele de drept din România, după cum subliniază Usatîi, Proca îi dă asigurări politicianului că dacă nu avea probe că Plahotniuc ar fi comandat moartea lui Gorbunţov, nu avea să-l deranjeze.

Renato Usatîi afirmă că Proca este gata să-l denunţe pe Plahotniuc după ce vor fi îndeplinite trei condiţii, şi anume: să nu fie extrădatat în Moldova (de frică că Plahotniuc l-ar putea lichida) ca pedeapsa pentru infracţiunile comise la Londra să fie ispăşită de el tot la Bucureşti, şi ca familia acestuia să fie adusă în România.

Preşedintele „Partidului Nostru” susţine că mai are o înregistrare telefonică, în care Proca spune că a fost vizitat în închisoare de câteva persoane influente de la Chişinău, dintre care şi consulul Moldovei la Bucureşti, Eugen Rusu. Acesta i-ar fi propus transferul în una din detenţiile din Republica Moldova, în schimbul a unui milion de euro, dacă îi ajută să-l încrimineze pe Usatîi de săvârşirea unor fapte, pe care Usatîi nu le-ar fi făcut. Proca a refuzat oferta.

De remarcat faptul că emisiunea de mai jos care trebuia să aibă loc la N4 în direct, aşa şi nu a mai fost difuzată în regim real, fiind înlocuită cu un film. Liderul PN a publicat ulterior înregistrarea, afirmând că Plahotniuc l-a contactat pe directorul N4 şi l-ar fi obligat să renunţe la talk-show. Moderatorul emisiunii, Gheorghe Gonţa, a scris pe Facebook că emisiunea nu a avut loc din motive tehnice, dând de înţeles că nu aceasta a fost problema.

Discuţia dintre Usatîi şi Proca începe cu minutul 27.15

Amintim că Judecătoria sectorului Centru a emis un mandat de arestare naţional şi internaţional luni, 24 octombrie, pe numele liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi. Judecătorii au admis demersul procurorului Vitalie Busuioc care a solicitat eliberarea mandatului, pe motiv că politicianul nu s-a prezentat la audierile procurorilor.

Dosarul în care este vizat Usatîi are legătură cu cazul asasinului Vitalie Proca. Procurorii moldoveni susţin că Proca, condamnat la 21 de ani pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, ar fi trebuit să primească 600.000 de euro de la nişte intermediari, pentru a oferi declaraţii false pe dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l asasineze în anul 2011. Oamenii legii îl bănuiesc pe Usatîi că ar fi beneficiarul acestei tranzacţii, adică cel care şi-a dorit declaraţii false de la interlop şi ar fi dat banii.

La rândul său, Usatîi menţionează că îndată ce Vlad Plahotniuc a aflat că Vitalie Proca vrea să-l denunţe, acesta a încercat să schimbe sensul anchetei în aşa fel ca Usatîi să apară în calitate de bănuit pe acest dosar. Politicianul spune că de la bun început a colaborat pe acest dosar cu organele competente din România, unde are statut de martor pe acest dosar. 

Renato Usatîi subliniază că va duce până la capăt investigaţia pentru a demonstra că Plahotniuc a stat în spatele comandării omorului lui Gorbunţov.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite