Usatîi: Plahotniuc a organizat o bandă de „killeri“ care se ocupa de asasinate pe teritoriul UE. Marea Britanie ar putea elibera mandat de arestare pe numele lui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO colaj Adevărul
FOTO colaj Adevărul

Preşedintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, a declarat duminică, 23 octombrie, la întâlnirea cu diaspora moldovenească de la Moscova, că în curând pe numele lui Vlad Plahotniuc ar putea fi eliberat un mandat de arestare de către autorităţile din Marea Britanie. Democratul ar fi vizat într-un dosar penal de creare a unei organizaţii internaţionale de ucigaşi, care ar fi comis mai multe asasinate pe teritoriul UE.

„Astăzi eu vreau să duc până la capăt o investigaţie, pentru care Plahotniuc va sta mulţi ani în închisoare. Sunt convins că nu-l vor ajuta nici americanii, fiindcă este vorba despre faptul că Plahotniuc a organizat o bandă de killeri care se ocupa de asasinate pe teritoriul UE. 

Când Plahotniuc a aflat că eu colaborez cu organele de anchetă din România, iar mâine - poimâine Marea Britanie i-ar putea elibera mandat de arest, Plahotniuc a început să se apere şi a pornit toate canalele lui TV împotriva mea şi a trimis poliţişti în Anglia (unde s-au întâlnit cu Gherman Gorbunţov), cu scopul de a mă face vinovat pe acest dosar”, afirmă Renato Usatîi.

Politicianul susţine că Plahotniuc încearcă „să-i închidă gura” interlopului Vitalie Proca, condamnat la 21 de ani pe teritoriul României pentru tentativă de omor în 2012, pe motiv că Plahotniuc a aflat că Proca ar fi gata să semneze un denunţ împotriva sa privind organizaţia de asasini.

Usatîi menţionează că Proca ar fi spus organelor competente de la Bucureşti că este dispus să depună mărturii împotriva lui Vlad Plahotniuc, doar după ce vor fi împlinite trei condiţii: să-i fie adusă familia în România, să nu fie extrădat la Chişinău, iar pedeapsa pentru crima de la Londra să o ispăşească tot în România. 

Preşedintele Partidului Nostru face aceste afirmaţii în contextul în care procurorii încearcă să obţină un mandat de arest pe numele său, de asemenea în cazul Proca. Procurorii susţin că Vitalie Proca ar fi primit 100.000 de euro de la nişte intermediari, pentru a oferi declaraţii false pe dosarul privind tentativa de asasinare a lui Gherman Gorbunţov, omul de afaceri pe care a încercat să-l asasineze în anul 2011, dar care a scăpat cu viaţă. Atunci Gorbunţov declara că Usatîi ar fi pus la cale omorul.

Cei 100.000 de euro ar fi ajuns la soţia lui Proca (reţinută în acest dosar), dar şi intermediarii care au efectuat tranzacţia (la fel reţinuţi), banii fiind doar o primă tranşă din suma de 600.000 de euro pe care urma să-i primească killer-ul pentru a denatura ancheta.

Procurorii sugerează faptul că beneficiarul acestei tranzacţii este Usatîi. La rândul său, acesta declară că astfel Plahotniuc încearcă să se eschiveze de crimele comise, prin schimbarea accentelor în dosarul privind organizaţia de killeri şi a-l face vinovat pe Usatîi, care din spusele lui, ar avea statut de martor într-o ţară UE pe acest dosar. Fapt ce-l face optimist că va reuşi nu numai să scape de pedeapsă, dar şi să demonstreze vinovăţia lui Vlad Plahotniuc.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite