Usatîi are acces la documente secrete şi îl acuză pe Timofti că nu se implică în problemele de la MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Usatii are acces la documentele SIS. FOTO: Alexandru Tarlev
Usatii are acces la documentele SIS. FOTO: Alexandru Tarlev

Renato Usatîi a publicat un document al Serviciului de Securitate şi Informaţii (SIS) care ar fi fost expediat preşedintelui Nicolae Timofti în care se descrie degradarea imaginii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) după ce la conducerea acestuia a fost numit Oleg Balan. Usatîi spune că ar fi primit corespondenţa pe e-mail şi îl acuză pe Nicolae Timofti că acesta ar fi ştiut de problemele din cadrul MAI, însă nu a intervenit nicicum.

În document, SIS-ul menţionează că angajaţii MAI au salutat numirea lui Oleg Balan în funcţie, însă au rămas dezamăgiţi când au observat că noul ministru şi-a focusat atenţia supra promovării imaginii personale. Balan ar fi înaintat la funcţii de responsabilitate din cadrul ministerului persoane compromise şi ineficiente care au subminat imaginea ministerului. Acest fapt a condus la stoparea finanţării de 2 milioane de euro din partea guvernului suedez.

Pe plan intern, învestirea lui Balan a condus la demiteri, numiri abuzive fără a fi prezentate argumente justificabile, fapt care a trezit anumite suspiciuni.

Una dintre demiteri este cea a lui Ion Bodrug din funcţia de şef al Inspectoratului General de Poliţie care a fost învinuit de delapidările de pe cardurile de benzină. „Operaţiunea de debarcare a lui Ion Bodrug a fost organizată de Gheorghe Cavcaliuc, şef adjunct al IGP, care a devenit cunoscut prin realizarea unor fapte de o rezonanţă social-sporită, în scopul îmbunătăţirii imaginii şifonate a MAI şi creării unei imagini de supererou, capabil să facă faţă oricăror misiuni. (Dosare: „Uraniu”, „Bani falşi”, „Omor la comandă”, „Partidul Patria Noastră”, „Deschide.md – Ungureanu”, se menţionează în documentul SIS.

Printre alte acţiuni de subminare a noii conduceri de la MAI pomenite în document au fost demiterea conducătorilor subunităţilor teritoriale la nivel republican, urmată de numirea unor persoane de înceredere.

În documentul redactat de SIS, Gheorghe Cavcaliuc este subiectul unei cercetări interne a Biroului Federal de Investigaţii a SUA, deoarece ar fi furnizat unele informaţii eronate în cazurile „Uraniu” şi „Bani falşi”, care s-au soldat cu dispariţia a câteva sute de mii de dolari SUA oferiţi de FBI pentru efectuarea unor achiziţii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite