Următoarea şedinţă de judecată în dosarul lui Ilan Şor este planificată pentru 8 august

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din luna februarie, când dosarul de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, primar de Orhei, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, au avut loc două şedinţe de judecată.

Într-un răspuns al instanţei pentru IPN se menţionează că examinarea cauzei penale se află la etapa cercetării judecătoreşti, iar următoarea şedinţă este planificată pentru data de 8 august. Instanţa mai precizează că „legislaţia nu prevede limite concrete de examinare a cauzei, însă impune ca durata examinării să se încadreze într-un termen rezonabil”.

De la condamnarea lui Ilan Şor pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere a trecut mai bine de un an. Judecătoria Chişinău, oficiul Buiucani, a emis pe 21 iunie 2017, o hotărâre prin care actualul primar de Orhei a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare. În aceeaşi zi, Ilan Şor a fost eliberat din arest la domiciliu, iar până la pronunţarea sentinţei definitive se află sub control judiciar.

Sentinţa primei instanţe a fost atacată în instanţa de apel atât de procuror, cât şi de avocaţii inculpatului şi de reprezentantul SA Banca de Economii. Dosarul a ajuns la Curtea Apel Chişinău abia după şase luni, invocându-se traducerea acestuia din română în rusă, iar în februarie a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul. O decizie în acest sens a fost luată de Curtea Supremă de Justiţie la cererea lui Ion Pleşca, preşedintele Curţii de Apel Chişinău.

În răspunsul pentru IPN, Curtea de Apel Cahul menţionează că dosarul penal în privinţa lui Ilan Şor a parvenit pentru a fi judecat în ordinea procedurilor de apel de către instanţa de apel din Cahul pe 12 februarie 2018. Potrivit datelor din Programul Integrat de Gestionare a Dosarelor, cauza penală a fost înregistrată pe 13 februarie. A fost pusă pe rol şi până în prezent au avut loc două şedinţe. Următoarea şedinţă este planificată pentru 8 august, ora 11.00. Cauza penală este judecată de un complet de judecători în următoarea componenţă: Nina Veleva, Evghenii Dvurecenschii şi Vitalie Movilă, ultimul fiind şi preşedinte al completului.

Anterior reprezentanţii PAS, PDA şi PLDM declarau că motivele transferării dosarului lui Ilan Şor la Curtea de Apel Cahul nu sunt credibile. Potrivit lor, acest lucru s-a făcut inclusiv pentru ca presa să nu poată ajunge la şedinţele de judecată de pe acest caz.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite