UPDATE Comisia Electorală Centrală a anulat voturile pe foi A4. Diaspora ameninţă statul cu judecata

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Moldovenii din diasporă care au votat la alegerile din 28 noiembrie pe foi A4 sunt dispuşi să dea statul în judecată, dacă voturile lor vor fi declarate nevalabile. Comisia Electorală Centrală (CEC) a exclus la numărarea voturilor buletinele improvizate, urmând ca asupra legalităţii acestora să se pronunţe Curtea Constituţională.

UPDATE Comisia Electorală Centrală a anulat cele 929 de voturi exprimate pe buletine improvizate pe foi A4. O hotărâre în acest sens a fost aprobată acum câteva minute de membrii CEC. Drept argument este invocată încălcarea Codului Electoral, care prevede că sunt valabile doar buletinele de vot elaborate şi aprobate de CEC.

Decizia i-a nemulţumit pe basarabenii de peste hotare. „Oamenii au venit de departe, au stat câte trei-patru ore la coadă pentru a-şi face datoria de cetăţean şi acum să fie anulate voturile? Ar fi o încălcare a dreptului la vot. Ne vom adresa în instanţă", a declarat pentru „Adevărul" Vitalie Ciobanu, preşedintele Asociaţiei moldovenilor din Italia. Juristul Alexandru Postică spune că cetăţenii ar avea toate şansele să câştige, dacă nu în instanţele naţionale, apoi la Curtea Europeană.

La rândul său, secretarul CEC, Iurie Ciocan, spune că decizia de a permite votarea pe foi A4 în secţiile din străinătate a fost luată doar pentru a calma oamenii, revoltaţi că s-au epuizat buletinele de vot. „Nu pot fi validate aceste foi, a fost doar o soluţie de urgenţă. Este o încălcare a Codului Electoral. Rămâne magistraţii să dea verdictul", a menţionat Iurie Ciocan.

La alegerile anticipate, 929 moldoveni de peste hotare au votat pe foi A4, la secţiile de votare din Paris, Roma, Bologna şi Moscova. Subiectul va fi discutat astăzi de Comisia Electorală Centrală în şedinţa de totalizare a rezultatelor alegerilor. CEC urmează să aprobe raportul final, care va fi trimis ulterior la Curtea Constituţională, pentru validarea rezultatelor scrutinului din 28 noiembrie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite