UPDATE Maidan la Chişinău: Confruntări soldate cu răniţi şi arestaţi după ce unii manifestanţi au încercat să părtrundă în clădiri publice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Protestatarii de la Chişinău au instalat corturi în centrul oraşului şi anunţă prelungirea manifestaţiei anti-guvernamentale. Mai multe persoane au fost rănite şi altele arestate în urma unor confruntări cu forţele de ordine, după ce manifestanţii au încercat să pătrundă în sediile autorităţilor statului.

UPDATE Mai multe persoane au fost rănite, iar altele au fost arestate duminică noaptea, la sediul Procuraturii Generale din Chişinău, în urma unor confruntări între susţinătorii unui partid care au vrut să intre în sediu, şi poliţie, relatează Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică, citat de Mediafax. Mai exact, susţinători ai Partidului Blocul Roşu (radical) au încercat rupă cordonul de poliţie şi să pătrundă cu forţa în sediul Procuraturii.

Poliţia a arestat mai multe persoane, iar alte câteva au fost rănite, potrivit Interfax, citată de RFE-RL, care nu precizează despre câte persoane este vorba. O femeie a fost spitaliztă, potrivit aceleiaşi surse.

UPDATE 00:00 Protestul de la Chişinău continuă şi în noaptea de duminică spre luni, transmite Mediafax.

UPDATE 18:15  Până acum oamenii au donat aproximativ 30.000 de lei pentru cei care îşi vor petrece următoarele zile în corturile din centrul oraşului. De asemenea, ei aduc hrană şi apă pentru protestatari. O persoană care a dorit să rămână anonimă a donat 20.000 de lei. 

UPDATE 17:31 Organizatorii  au declarat mobilizare generală şi protest non-stop „până la victorie”! Aceştia au anunţat că oamenii şi-au manifestat solidaritatea faţă de cei care vor rămâne în corturi şi s-au oferit să doneze bani. 

UPDATE 16:51 Poliţiştii a format un scut de apărare în faţa Procuraturii Generale, iar protestatarii au fost scoşi în mijlocul străzii. Totuşi, oamenii continuă să rămână pe poziţie, strigând „Ruşine!” şi „Noi suntem poporul”.

image

UPDATE 16:43 Poliţia a dezinstalat corturile protestatarilor care se află la Procuratura Generală, iar îmbrâncelile continuă. După ce au fost anunţaţi să evacueze timp de cinci minute locul din faţa Procuraturii, protestatarii s-au aşezat cu toţii, demonstrând că nu au de gând să plece. Astfel, după cinci minute poliţia a intervenit şi acum încearcă să-i convingă forţat să părăsească teritoriul.

image

UPDATE 16:37 Concertul Unite a fost un eşec, după ce mai mulţi artişti au renunţat să urce pe scenă, iar organizatorii au reuşit să atragă câteva sute de persoane. Firma de telefonie mobilă Unite, parte a companiei de stat Moldtelecom, a anunţat organizarea unui concert paralel cu protestul anti-guvernamental din Chişinău, ceea ce a strânit ample proteste sub acuzaţia că acest concert este destinat deturnării protestatarilor.

La controversatul concert Unite din Chişinău a fost interzis accesul presei

UPDATE 16:25   Protestatarii au înconjurat maşina jurnaliştilor de la Publika TV şi au început să scandeze lozinci împotriva postului de televiziune. Ulterior, jurnaliştii au părăsit piaţa, iar protestatarii au aplaudat plecarea acestora.

UPDATE 16:08  A fost adoptată rezoluţia Marii Adunări Naţionale din 6 septembrie 2015. Rezoluţia conţine mai multe revendicări ale poporului printre care demisia lui Nicolae Timofti şi alegerea preşedintelui în mod direct de către cetăţeni, crearea Grupului de Intermediere şi Reprezentare, demisia preşedintelui Parlamentului ca exponent direct al oligarhiei, permanentizarea acţiunilor de protest în Piaţa Marii Adunări Naţionale.  

UPDATE 16:03  Confruntările care au loc în faţa Procuraturii au reînceput. Astfel, protestatarii încearcă să blocheze circulaţia, aşezându-se în mijlocul străzii, în timp ce poliţia încearcă să menţină ordinea publică.

UPDATE 15:30 Valeriu Streleţ s-a întâlnit din nou cu membrii grupului de intermediere şi reprezentare. Acesta a anunţat că „preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, nu pot sa participe astăzi la întâlnirea cu manifestanţii din PMAN, dar ei sunt gata să semneze revendicările. Noi, în Guvern, avem un grup de lucru format din miniştri şi alte persoane şi suntem gata să ne întâlnim cu reprezentanţii grupului de interacţiune şi comunicare la ora 17:00 la Ministerul Agriculturii. Sperăm să găsim un numitor comun”.

UPDATE 15:20 Nicolae Josan, unul dintre membrii PCDA, a anunţat că în Piaţa Marii Adunări Naţionale a fost instalat primul cort. Acesta a accentuat că manifestanţii nu vor pleca din centrul Capitalei, dar nici ă vor sta prea multe zile în corutir. „Avem câteva planuri bine puse la punct, paşnice. Fără pietre”, a precizat Josan.

UPDATE 15:02   Prim-ministrul Valeriu Streleţ şi-a cerut scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru că s-a ajuns în situaţia în care aceştia trebuie să protesteze. „Am urmărit evenimentul din piaţă. Am stat cu ochii pe câteva grupuri de persoane ce păreau suspecte. Nu e de competenţa mea să dau indicaţii preşedintelui ţării sau preşedintelui Parlamentului. Nu ştiu unde sunt ei acum. Din partea Guvernului, noi vom acţiona promt, pe parcursul zilei de azi sperăm să avem o întâlnire cu reprezentanţii dumneavoastră. Analiza revendicărilor dumneavoastră va necesita timp. Vom forma un grup de lucru şi ne vom întâlni în această componenţă”, a declarat Streleţ.

UPDATE 15:00 Manifestanţii din faţa Procuraturii continuă să ceară demisia procurorului general, Cornel Gurin. În urma îmbrâncelilor care au avut loc, o bătrână a fost transportată de urgenţă la spital.

image

UPDATE 14:30 Manifestanţii conduşi de fostul deputat comunist Grigore Petrenco, actualul lider al organizaţiei Antifa, care protestează astăzi în paralel în Chişinău, au ajuns în faţa Procuraturii Generale. Aceştia au încercat să intre în sediul instituţiei, dar au fost opriţi de forţele de ordine, îmbrâncindu-se reciproc. Acum, aceştia încearcă să-şi instaleze corturile. 

image

FOTO: Vlad Ţurcanu

Totodată, poliţiştii ar fi găsit la unul dintre reţinuţi lanţuri şi lăcăţi.

image
image
image

UPDATE 14:17 Opt membri ai grupului de intermediere şi reprezentare (GIR), creat în cadrul protestului din PMAN, au intrat în clădirea Guvernului pentru a înmâna prim-ministrului Valeriu Streleţ lista de revendicări ale protestatarilor. Aceştia au fost întâmpinaţi de secretarul general al Guvernului, Sergiu Palihovici. Aceştia i-au cerut să îl contacteze pe Streleţ pentru a discuta personal cu el. Totodată, membrii aşa-zisului GIR au solicitat să poarte un dialog personal cu şeful Guvernului, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, şi preşedintele ţării, Nicolae Timofti. În discuţia cu Palihovici, acesta le-a promis că Valeriu Streleţ va veni în PMAN în timp de 40 de minute.

UPDATE 14:00 Potrivit informaţiilor furnizate de poliţişti, marşul organizat de Grigore Petrenco, preşedintele partidului „Casa Noastră Moldova”, care a pornit de la Academia de Ştiinţe a Moldovei a ajuns până în perimetrul străzii Vlaicu Pârcălab, accesul spre piaţă fiindu-le interzis participanţilor la marş.

UPDATE 13:35 Scena din Piaţa Marii Adunări Naţionale este înconjurată de veterani de război. Aceştia s-au oferit să asigure protecţia participanţilor la protest. Mihai Carp este veteran al războiului din Afganistan şi spune că atât el, cât şi colegii săi au venit în piaţă voluntar. „Ne aşteptăm la provocări. Noi avem experienţa necesară pentru a interveni în cazuri extreme şi a identifica potenţialii provocatori”, a spus veteranul.  

UPDATE 13:25 Anatol Durbală a vorbit despre dorinţa poporului de a-şi alege singur preşedintele. „Suntem o turmă de vite mânate de trei văcari. Cine suntem noi dacă admitem să fim furaţi şi tăcem şi plecăm capul? Noi răbdăm şi tăcem. Cine suntem noi dacă permitem să avem în fruntea ţării pe cineva care ar fi trebuit să stea acasă, să se joace cu nepoţii, se joace biliard? Nu putem permite să avem în fruntea ţării nişte băieţaşi şmecheri. Dacă permitem asta, suntem o turmă de oi. Trebuie să învăţăm lecţia din 7 aprilie. Este un protest paşnic. Să nu ajungem la sânge - să demonstrăm că suntem civilizaţi, nu numai să nu aruncăm cu pietre, dar nici să nu scuipăm în această piaţă”, a spus actorul şi prezentatorul Anatol Durbală.

UPDATE 13:17 A fost propusă componenţa Consiliului Marii Adunări Naţionale din care fac parte membrii Platformei Civice „Demnitate şi Adevăr”, activişti ai societăţii civile, reprezentanţi ai oamenilor de artă. Componenţa a fost votată în unanimitate de cei prezenţi în piaţă. 

UPDATE 13:13 Reporterul Adevărul a intervievat mai mulţi participanţi la protest din diferite categorii de vârstă şi pături sociale. Gândurile oamenilor sunt comune. Ei spun că protestează împotriva guvernării şi corupţiei. Părinţii vor un viitor decent pentru copiii lor. Majoritatea oamenilor se arată dezamăgiţi de evoluţia lucrurilor de după protesstul din 2009, pentru că atunci erau convinşi că totul se va schimba. Protestatarii afirmă că vor rămâne în piaţă până la final fiind dispuşi să-şi petreacă noaptea în corturi. 

UPDATE 12:55 „Cea mai gravă infracţiune comisă este uzurparea puterii de stat. Guvernanţii au organizat un genocid social. Noi nu vom pleca de aici, vom rămâne în corturi. Vom protesta până vom schimba toate instanţele de judecată. Vom cere demisia lui Timofti care nu este preşedintele Moldovei. Vom cere alegeri anticipate, alegerea preşedintelui prin vot direct de către populaţie. Vom cere ca deputaţii să nu aibă imunitate, să fie judecaţi ca noi”, a spus Vasile Năstase.

UPDATE 12:45 Jurnalistul Alex Cozer a spus că a participat la multe proteste, iar acesta este cel mai mare dintre ele. „Nu am văzut niciodată atâţia oameni. Dacă astăzi plecăm acasă să ştiţi că nu ne vom mai putea întoarce. Ei vor face tot posibilul să ne împiedice. Rămânem aici!”, a spus Alex Cozer care îndeamnă oamenii să rămână în piaţă. 

„Rămânem aici!”, „Noi nu plecăm!”, scandează oamenii.

UPDATE 12:35 Membrul Platformei DA Igor Boţan spune că puterea de stat a fost uzurpată. „Ultimele gesturi ale Guvernării menite să înăbuşe valul protestatar ne dezvăluie forţa acestui protest când este paşnic”, a precizat Boţan.

UPDATE 12:22 Marea Adunare Naţională a fost declarată deschisă. Se intonează imnul de stat.

UPDATE 12:12 Oamenii care participă astăzi la protest sunt veniţi din Ocniţa, Leova, Nisporeni, Cahul, Dubăsari, Ungheni, Străşeni, Cantemir, Căuşeni şi alte localităţi ale ţării.

UPDATE 12:10 Perimetrul clădirii Guvernului este păzit de poliţişti care nu permit accesul oamenilor în zonă. Membrul Platformei DA, Vasile Năstase a declarat pentru Adevărul Moldova că organizatorii aşteaptă aproximativ 100.000 de participanţi. „Am întâmpinat suficiente dificultăţi din partea autorităţilor. Autorizaţiile au fost eliberate abia vineri. Oamenii din teritoriu sunt împiedicaţi să ajungă la Chişinău. Autobuzele, trenurile sunt oprite pe motiv că sunt defectate. Actuala guvernare face tot posibilul să împiedice această acţiune. Forţele de ordine au dat asigurări că vor menţine calmul situaţiei”, a declarat Vasile Năstase.

Gheorghe Cavcaliuc, şef-adjunct al Inspectoratului General al Poliţiei a spus că forţele de ordine sunt pregătite să asigure desfăşurarea paşnică a protestului. 

UPDATE 11:40 Imagini de la începutul protestului din Piaţa Marii Adunări Naţionale: protestatarii încep să afluiască spre centrul Chişinăului. Tribuna evenimentului poartă sloganul ”Ne luăm ţara înapoi!” (Foto Alexandru Tarlev)

image

Poliţia este prezentă în număr mare în preajma Pieţei Marii Adunări Naţionale din Chişinău. (Foto Alexandru Tarlev)

image

UPDATE 11:10 Ample forţe de poliţie au fost concentrate în apropierea Pieţei Marii Adunări Naţionale. Poliţişti sunt echipaţi cu scuturi şi echipamente de protecţie. (Foto Alexandru Tarlev)

image

Ce vor protestatarii

Revendicările PCDA sunt următoarele: investigarea completă a evenimentelor din aprilie 2009 şi pedepsirea vinovaţilor de crimele şi violenţele de atunci, investigarea şi pedepsirea vinovaţilor de crimele recente din sistemul financiar-bancar, reformarea şi depolitizarea reală a justiţiei şi instituţiilor publice, preluarea conducerii Procuraturii Generale, CNA şi a Serviciului Vamal de către experţi europeni independenţi, scoaterea din captivitate a instituţiilor media, depolitizarea CCA, demisia politicienilor care au iniţiat şi aplicat partajarea ilegală a instituţiilor de drept şi de reglementare, cum ar fi Vladimir Voronin, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Filat, Marian Lupu, Igor Dodon şi Mihai Ghimpu, demisia şefilor instituţiilor care mimează lupta cu corupţia şi anularea imunităţii deputaţilor şi judecătorilor.

Platforma DA vrea să schimbe clasa politică

Concertul fără artişti

Firma de telefonie mobilă Unite din Chişinău a anunţat organizarea unui amplu concert cu participarea unor artişti din România şi Rusia. Organizatorii protestului au acuzat că acest concert ar urma să deturneze participanţii de la manifestarea din centru, ceea ce a atras renunţarea la acest concert din partea lui Ştefan Bănică jr. şi Loredana Groza. Mai apoi şi cântăreţii din Republica Moldova au renunţat să mai cânte în ziua protestelor. Astfel, Pasha Perfeni susţine că a luat această decizie înainte de anunţul lui Ştefan Bănică jr. Adrian Ursu, trupa Akord, Zinaida Julea, Pavel Stratan şi Vitalie Dani au anunţat că nu mai participă la manifestările de astăzi de la Chişinău şi Orhei. Motivul invocat de artişti este faptul că nu doresc să implice politicul în activitatea sa, deoarece concertele coincid cu organizarea de către platforma „DA” a protestului din Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN).

Mai mulţi interpreţi autohtoni renunţă la concertele de mâine. Vedeta rusă Vera Brejneva a anulat turneul din SUA pentru a veni în Moldova

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite