UPDATE Chișinău: Negocierile pentru coaliţia de centru-dreapta s-au încheiat. Urmează decizia politică finală a PLDM, PD şi PL

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Lupu (stânga), secondat de Diacov şi Plahotniuc
Marian Lupu (stânga), secondat de Diacov şi Plahotniuc

Negocierile dintre PLDM, PD şi PL, la Reşedinţa de Stat din Capitală, s-au încheiat. Până la ora 16.00, la şedinţa Parlamentului, va fi decisă viitoarea coaliţie de guvernare, care ar putea fi de centru-dreapta. Partidul Democrat, s-a întrunit, la 12.25, în şedinţa Consiliul Naţional, unde va decide cu ce fel de alianţă va merge la guvernare.  

UPDATE 12.20

Negocierile dintre PLDM, PD şi PL s-au încheiat, după trei ore şi 20 de minute de discuţii. Liderii celor trei formaţiuni că tratativele s-au finalizat, iar până la şedinţa Parlamentului, care va începe la 16.00, fiecare partid urmează să ia decizia finală. Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu au ieşit cu feţe bucuroase de la negocieri. Niciunul nu a făcut declaraţii concrete, dar au lăsat să se înţeleagă că au ajuns la o înţelegere privind formarea coaliţiei de centru-dreapta.  Unii ziariştii prezenţi la faţa locului spun că acordul privind crearea alianţei este posibil să fi fost semnat  deja sau cel puţin un proiect al acestuia, iar consultarea propriilor partide de către liderii PLDM, PD şi PL nu e decât  o formalitate.

Vlad Filat, lider PLDM: La începutul şedinţei Parlamentului va fi clară situaţia.

Mihai Ghimpu, lider PL: Am găsit consens la toate problemele care erau între noi. Nu veţi mai fi nevoiţi (ziariştii - n.r.) să staţi noapte şi zi la uşa sălii de negocieri.

Marian Lupu, lider PD: Negocierile cu PLDM şi PL sunt finalizate. Nu mai există întrebări neclare. Vom informa Consiliul Naţional PD despre rezultatele negocierilor şi pe stânga, şi pe dreapta şi rămâne să decidă.

UPDATE 12.00 Echipele PLDM, PD şi PL sunt deja de trei ore în negocieri pentru crearea unei coaliţii de centru-dreapta. Vicepreşedintele PLDM, Mihai Godea, care a ieşit acum o oră din sala de discuţii de la Reşedinţa de Stat a revenit acum un sfert de oră, cu o mapă de documente în mână, dar n-a făcut declaraţii. Reporterii prezenţi la faţa locului spun că liderii celor trei partide ar discuta punctual pe marginea unui proiect de document de creare a coaliţiei. 

UPDATE 10.30

Începând cu ora nouă, la Reţedinţa de Stat, reprezentanţii Partidului Democrat negociază cu cei ai Partidului Liberal Democrat şi ai Partidului Liberal privind constituirea unei coaliţii de centru-dreapta. De la PD au venit Marian Lupu, Dumitru Diacov, Vladimir Plahotniuc şi Valeriu Lazăr. Liberal-democraţii sunt reprezentaţi de Vlad Filat, Mihai Godea şi Alexandru Tănase, iar echipa liberalilor este formată din Mihai Ghimpu, Ion Hadârcă şi Anatol Şalaru.

UPDATE ORA 8.50 Ieri seara, după două ore de negocieri, liderii PD, PL şi PLDM au declarat că alianţa de centru-dreapta este creată în proporţie de 99%.

Preşedintele PLDM Vlad Filat a afirmat că până la şedinţa Plenară a Parlamentului, programată pentru ara 16.00, să fie semnat acordul de constituire a noii coaliţii. În acelaşi timp, Marian Lupu, liderul democraţilor, a comunicat că discuţiile au continuat ieri noaptea la nivel de experţi şi vor fi reluate azi dimineaţă, dar "decizia partidului va fi anunţată după şedinţa Consiliului Naţional".

"Maine ne întâlnim din nou, până la şedinţa Parlamentului. 99% că vom avea alianţa", a declarat Mihai Ghimpu.

La prânz democrații s-au întâlnit cu comuniștii la hotelul „Nobil" a lui Vlad Plahotniuc. Ambele echipe s-au declarat mulţumite de tratative. „Dialogul a continuat. A rămas doar să punem la punct câteva detalii. Mâine, la 12.00, convocăm şedinţa Consiliului National pentru a discuta şi a lua o decizie", a declarat Marian Lupu, preşedintele PD. Şi comunistul Igor Dodon a declarat presei că "s-au pus la punct toate detaliile. Sperăm să fie ultima noastră întâlnire".

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite