UPDATE Chișinău: Guvernul Filat II a fost învestit cu votul majorităţii necomuniste din Parlament

0
Publicat:
Ultima actualizare:

UPDATE Cu 59 de voturi pro, exprimate de majoritatea parlamentară, Legislativul a aprobat componenţa Guvernului Filat II şi programul de guvernare. Comuniştii n-au votat. În Cabinetul Alianței pentru Integrarea Europeană sunt şapte miniştri noi, iar alţi 11 sunt membri din precedentul Executiv.

UPDATE 16.03 La reşedinţa de Stat are loc ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Guvernului. Serviciul de presă al Executivului a anunţat pentru ora 18.00 prima şedinţă a noului Cabinet de Miniştri.

UPDATE 15.25 Lista noului Cabinet de miniştri şi Programul de guvernare au fost puse la vot. Pentru au votat deputaţii PLDM, PD şi PL, partide ce formează Alianţa pentru Integrare Europeană. Membrii fracţiunii PCRM s-au abţinut de la vot. În aplauzele deputaţilor, Vlad Filat mulţumeşte pentru votul acordat Cabinetului de Miniştri şi programului de guvernare. Preşedinteşe Parlamentului, Marian Lupu, declară închisă şedinţa, precum şi sesiunea extraordinară. Legislativul va fi convocat în sesiune ordinară în luna februarie. Acum, potrivit legislaţiei, deputaţii sunt în vacanţă.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ Noii miniştri depun jurământul

UPDATE  15.20 Liderul PCRM Vladimitr Voronin a cerut dreptul la replică: „Să fie introdus controlul obligatoriu a stării sănătăţii pentru deputaţii Parlamentului Republcii Moldova.“

Mihai Ghimpu: „Sunt de acord, dar să începem cu Voronin.“

UPDATE 15.10 Şi liderul PL, Mihai Ghimpu, ex-preşedintele interimar al ţării, care este ultimul din deputaţii înscrişi pentru luări de cuvânt, se adresează opoziţiei comuniste. Făcând referire la criticile aduse de parlamentarii PCRM, Mihai Ghimpu, dă replici la fiecare nemulţumire exprimată de aceştia. Ştiu că nu vă place să fiţi în opoziţie. Nu vă place libertatea, democraţia şi bunăstarea cetăţenilor? Noi ştim asta, azi au auzit-o şi cetăţenii. Vă chem totuşi la conlucrare şi declar că am să respect opoziţia, aşa cum am apreciat intervenţia lui Voronin pentru eliberarea lui Ilie Ilaşcu“.

UPDATE 15.04 Vorbeşte preşedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, care subliniază că este un program de compromis, care acordă o mare atenţie problemelor sociale, unor relaţii bune cu vecinii şi partenerii externi, în special cu cei din Europa.  „Mă bucur că fac parte din această echipă, voi face totul să asigurăm un echilibru intern în alianţă“, a spus Diacov. El s-a adresat şi către opoziţia comunistă, chemând-o la cooperare. „ Vladimir Nicolaevici, vă rog să contribuiţi să votăm împreună un preşedinte al ţării şi să asigurăm o guvenare stabilă, de patru ani“, a spus Diacov, adresându-se liderului PCRM.

image

Foto: Eduard Bâzgu/ Premierul Vlad Filat îl îmbrăţişează pe preşedintele interimar Marian Lupu

UPDATE 14.55 Liderul fracţiunii PLDM, Mihai Godea, subliniază importanţa faptului că Programul de guvernare reprezintă o continuitate a programului precedentului Cabinet de Miniştri, prevăzut pentru patru ani. Godea pune accentul pe necesitatea unei reforme profunde a justiţiei, asigurarea statului de drept, combaterea sărăciei, avansarea pe calea integrării europene şi menţinerea unei politici externe echilibrate.

UPDATE 14.50 Liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, spune că Programul reflectă şi priorităţile PL, printre care reforma constituţionala profundă. Ion Hadârcă spune însă că rămâne deschisă întrebarea privind condamnarea crimelor comunismului, o altă prioritate a PL. Totodată, liberalii spun că ar fi fost bine dacă propunerea PL privind stabilirea unui impozit unic de 10-12% pentru agenţii economici şi-ar fi găsit reflectare în program şi că ar fi fost potrivit ca Ministerul Educaţiei să se numească al Educaţiei şi Cercetării.

UPDATE 14.42 Deputatul PCRM Igor Dodon: „Programul de guvernare nu inspiră încredere şi nu poate fi susţinut de PCRM. Acesta trebuie revăzut serios“. Dodon a criticat programul pentru că nu ar prevedea lucruri concrete, cum ar fi majorarea salariilor şi pensiilor, construcţia de gazoducte. „Programul de guvernare reflectă creşterea preţurilor, haosul şi instabilitatea de mâine“, a mai spus Igor Dodon.

UPDATE 14.28 Fracţiunile parlamentare îşi prezintă punctele de vedere asupra Programului de guvernare. Deputatul comunist Iurie Muntean vorbeşte în numele PCRM. „Scriitură literară“, „fantezie“, „cărţulie cu titlu intrigant“, „absurdităţi“ sunt doar câteva caracteristici date documentului de parlamentarul PCRM. „Am fi votat pentru acest program, chiar dacă nu suntem de acord cu componenţa Guvernului, dacă în document am fi văzut lucruri concrete cu rezultate palpabile. (...) Documentul arată că vom avea un guvern trândav care vrea să conducă ţara în baza unei culegeri de anecdote, colinde de Crăciun şi bancuri“, a spus Iurie Muntean.

UPDATE 14.22 S-a încheiat runda de întrebări şi răspunsuri. Preşedintele Comisiei Juridice pentru Numiri şi Imunităţi a prezentat avizul pozitiv al comisiei la hotărârea privind aprobarea componenţei Guvernului şi programului de guvernare.

UPDATE 14.20 Învestirea noului Guvern este programată pentru ora 15.00. Miniştrii Cabinetului Filat II vor depune jurământul în faţa preşedintelui interimar al Republcii Moldova, Marian Lupu, la Reşedinţa de Stat, care se află în spatele Palatului Republcii, unde se ţine şedinţa Parlamentului. Ulterior, Vlad Filat va merge să-i prezinte pe noii miniştri, iar până în seară ar putea convoca prima şedinţă a Cabinetului de miniştri, potrivit purtătorului de cuvânt al premierului.

UPDATE 14.10 Premeirul răspunde de mai bine de o oră şi jumătate la întrebările deputaţilor. Parlamentarii, în special cei comunişti, l-au bombardat pe Vladimir Filat cu întrebări ce ţin de politica economică, socială, externă. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a anunţat că timpul pentru intrebări a expirat, însă o deputată PCRM a insistat să adreseze şi ea întrebările, referitoare la pensii şi indemnizaţii la căldură pentru populaţia săracă. Vladimir Filat dă asigurări la toate întrebările, că noul Guvern va găsi soluţii la toate problemele.

UPDATE 13.00 Are loc sesiunea de întrebări şi răspunsuri. Deputaţii fac coadă la microfoane, pentru a pune întrebări premierului. Parlamentarii comuniştii comunişti critică programul de guvernare. Deputatul PCRM Igor Dodon, fost vicepremier în guvernul comunist, a spus că programul de guvernare nu conţine indicatori cantitativi şi nu va putea fi anterior comparat cu rapoartele de activitate a Guvernului şi asta este o evitare a responsabilităţii Guvernului faţă de cetăţeni şi Parlament. Un alt parlamentar PCRM, Oleg Reidman, fost consilier prezidenţial, a criticat politica fiscală.Deputatul PCRM Veronica Abramciuc critică intenţiile Guvernului de a adopta o nouă Constituţie.

UPDATE 12.45 Lista completă a Guvernului AIE II prezentată de premeirul Vlad Filat:

Vlad Filat, prim-ministru
Iurie Leancă, viceprim-ministru, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene
Valeriu Lazăr, vicepremier, ministrul Economiei
Mihai Moldovanu, vicepremier fără protofoliu responsabil de problemele sociale
Eugen Carpov, vicepremier fără portofoliu, responsabil pentru reîntregirea ţării
Alexandru Tănase, ministrul Justiţiei
Veaceslav Negruţă, ministrul Finanţelor
Alexei Roibu, ministrul Afacerilor Interne
Vitalie Marinuţă, ministrul Apărării
Marcel Răducanu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor
Vasile Bumacov, ministru Agriculturii şi Industriei Alimentare
Anatol Şalaru, ministrul Transporturilor
Gheorghe Şalaru, ministrul Mediului
Mihail Şleahtiţchi, ministrul Educaţiei
Boris Focşa, ministrul Culturii
Valentina Buliga, ministrul Protecţiei Sociale şi Familiei
Andrei Usatâi, ministrul Sănătăţii
Ion Ciobanu, ministrul Tineretului şi Sportului
Pavel Filip, ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor

UPDATE 12.10 Şedinţa Parlamentului a început acum câteva minute. Premierul desemnat Vlad Filat prezintă Programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, care a re 112 pagini. Filat a cerut 40 de minute pentru discurs. Prim-ministru a menţionat că principalele două obiective ale guvernării vor fi integrarea europeană şi combaterea sărăciei. Vlad Filat a făcut un apel de colaborare către opoziţie, solicitându-le să vină cu propuneri concrete şi soluţii concrete la probleme. „Chemăm opoziţia la dialog. Moldova are nevoie de o opoziţie constructivă, nu de confruntare“, a menţionat premierul desemnat. 

UPDATE 11.55 Diplomatul Eugen Carpov va fi numit vicepremier pentru reîntregirea ţării, funcţie pe care a ocupat-o în Guvernul precedent reprezentantul AMN Victor Osipov. Eugen Carpov este diplomat de carieră, a fost anterior viceministru al Afacerilor Externe, ambasador al Republicii Moldova în Polonia, precum şi pe lângă structurile europene.

Premierul desemnat Vlad Filat prezintă astăzi, la ora 12.00, în Parlament, programul și echipa de guvernare. În Guvernul Alianței pentru Integrarea Europeană II sunt șapte miniștri noi, în timp ce alți 11 demnitari își păstrează portofoliile

Partidul Liberal Democrat condus de prim-ministrul desemnat Vlad Filat a decis să-i păstreze pe miniștrii de Externe, Iurie Leancă, cel al Justiției, Alexandru Tănase, și cel al Finanțelor, Veaceslav Negruță.

Cel puțin șase miniștri noi
Formațiunea va merge pe nume noi la Sănătate, Interne, Agricultură și Educație. Astfel, noul ministru al Sănătății va fi numit Andrei Usatâi, directorul Spitalului Republican Educației, cel de la Intene generalul Alexei Roibu, directorul Serviciului de Grăniceri, în trecut director-adjunct al Serviciului de Informaţii şi Securitate şi şeful Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei. Șef la Agricultură va fi Vasile Bumacov, actualul viceministru, iar noul ministru al Educației va fi profesorul universitar Mihail Șleahtițchi.
Câte un ministru nou vor desemna și Partidul Liberal și cel Democrat, celelalte două componente ale a AIE II. Democratul Pavel Filip va preluat conducerea Ministerului Tehnologiilor Informaționale, iar la PL Mihai Moldovanu va ocupa funcția de vicepremier fără portofoliu.
Program plin de reforme
Programul de guvernare, intitulat „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare", este pentru o perioadă de patri ani și include șapte priorități: integrarea europeană, reîntregirea țării, o politică externă eficiență și echilibrată, supremația legii, combaterea sărăciei, creșterea economic și descentralizarea puterii.
Totodată, Guvernul Filat II se angajează să realizeze un pachet de reforme în Justiţie și structurile de forță, care urmează a fi depolitizate (Ministerul Apărării, Centrul Anticorupţie, Serviciul Informaţii şi Securitate). În program este trecută şi adoptarea unei noi Constituţii, fără a fi precizată data când ar urma să aibă loc. Guvernanții mai promit îmbunătățirea climatului de afaceri și excluderea constrângerilor administrative.
În ceea ce privește politica externă, programul prevede intensificarea dialogului cu statele mebre ale UE, dezvoltarea unor parteneriate strategice cu Uniunea Europeană, România, Ucraina, Rusia şi SUA.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite