Uniunea Europeană a prezentat condiţiile pentru deblocarea finanţării Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a transmis un mesaj puterii de la Chişinău FOTO: Adevărul
Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a transmis un mesaj puterii de la Chişinău FOTO: Adevărul

Principala condiţie înaintată de Uniunea Europeană puterii de la Chişinău în vederea deblocării asistenţei financiare planificate pentru anul curent este ca să fie formată cât mai rapid o coaliţie de guvernare, care să instituie un nou Executiv pentru a relua în regim de urgenţă negocierile cu FMI.

Potrivit unui comunicat al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, suportul bugetar va fi alocat Republicii Moldova în cazul în care va îndeplini prevederile din acordurile semnate în mai multe domenii. Este vorba despre obiectivele politicii sectoriale, stabilitatea macro-financiară, precum şi respectarea principiilor de supraveghere şi transparenţă bugetară, precizează sursa.

Totuşi, cel mai important în reluarea finanţărilor europene ţine de aprobarea unui program cu FMI. “Un program nu poate fi solicitat de un guvern interimar, astfel că această problemă este un motiv în plus şi serios pentru a accelera procesul de formare a unei noi coaliţii de guvernare”, notează reprezentanţii UE la Chişinău.

În comunicat se mai arată că UE îşi doreşte să vadă formată, cât mai curând, o coaliţie de guvernare, iar noul guvern să contacteze imediat Fondul Monetar Internaţional pentru a solicita un nou acord de finanţare. Oficialii europeni au atras atenţia asupra „problemelor binecunoscute din sectorul bancar din Republica Moldova” şi şi-au manifestat îngrijorarea în privinţa stabilităţii financiare.

Amintim că Uniunea Europeană planificase pentru acest an o finanţare de 40,7 milioane de euro pentru Republica Moldova. Banii urmau să fie alocaţi sub formă de sprijin financiar în mai multe domenii, inclusiv pentru reformarea justiţiei axată pe lupta cu corupţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite