Uniunea Europeană cere Moldovei reforme dure pentru liberalizarea regimului de vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisarul european Cecilia Malmström atenţionează că procesul de liberalizare a regimului de vize va fi dificil. Oficialul a declarat la Chişinău că Planul de acţiuni presupune transformări dure şi costisitoare.

Data la care moldovenii vor călători liber în UE rămâne incertă. Comisarul european Cecilia Malmström a subliniat şi în cea de-a doua zi a aflării sale la Chişinău că este prematur să anunţe un termen pentru abolirea vizelor şi că drumul Moldovei spre UE nu va fi unul uşor. „Procesul privind liberalizarea regimului de vize este unul dificil şi presupune multe reforme, pe alocuri costisitoare, cum ar fi reformarea justiţiei sau implementarea paşapoartelor biometrice", susţine oficialul UE. Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Contribuţia partenerilor estici la Programul de la Stockholm".

DEPINDE CUM NE FACEM TEMELE
Cecilia Malmström a menţionat că nu există o reţetă unică şi că progresele înregistrate depind de fiecare stat în parte. „În 2009, au fost anulate vizele pentru Serbia, Muntenegru şi Macedonia, iar la sfârşitul lui 2011, pentru Albania şi Bosnia şi Herţegovina. Un regim fără vize înseamnă apropierea dintre oameni. Din acest considerent, văd şi mai multe motive să continuăm negocierile pentru liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova şi Ucraina", a adăugat Comisarul european.

De cealaltă parte, analiştii politici spun că neanunţarea unui termen pentru scoaterea vizelor spre UE nu este un motiv de îngrijorare. „Poziţia oficială a UE este cunoscută de foarte mult timp. Deocamdată, Bruxelles-ul spune că liberalizarea regimului de vize se va produce într-o perioadă îndelungată", menţionează Victor Chirilă, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE). Totuşi, expertul APE susţine că Uniunea Europeană ar putea să-şi schimbe părerea oficială, dacă Moldova va continua să facă reforme eficiente. „La nivelul discuţiilor neoficiale, demnitarii europeni sunt mult mai maleabili", adaugă Victor Chirilă.

image

Cecilia Malmstrom, Comisar European pentru Afaceri Interne și Iurie Leancă, Ministrul de Externe

PARTEA DIFICILĂ A PLANULUI

Experţii susţin că cele mai dificile capitole din Planul de acţiuni sunt reformarea Ministerului de Interne şi a sistemului judiciar din Moldova. „Avem de a face cu diferite grupuri de interese care percep procesul de reforme ca pe un pericol ce ar submina influenţa lor asupra acestor instituţii", explică Victor Chirilă.

Totodată, directorul APE subliniază că evaziunea fiscală şi corupţia, două probleme grave pe care Moldova trebuie să le soluţioneze pentru a obţine circulaţia fără vize în UE, nu pot fi iradicate în totalitate nici în doi ani, nici într-o perioadă mai lungă. „Astfel de fenomene există şi în statele-membre ale Uniunii Europene. UE se aşteaptă de la noi să reformăm instituţiile responsabile de combaterea evaziunii fiscale şi a corupţiei şi să demonstrăm că acestea chiar lucrează", a mai adăugat Victor Chirilă.

Va lua ceva timp, dar, dacă îndepliniţi Planul, veţi atinge scopul dorit
Cecilia Malmström, Comisar European

Ce conține Planul de acțiuni
Planul de acţiuni se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, securizarea frontierelor şi gestionarea migraţiei, ordinea publică, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane, precum şi aspecte relevante legate de relaţii externe. Documentul conţine un prim set de criterii privind cadrul de politică (legislaţie şi planificare) şi un al doilea set de criterii mai specifice, care să acopere punerea în aplicare eficientă a măsurilor.

Dialogul privind liberalizarea regimului de vize a fost lansat oficial la 15 iunie, 2010.

Citiți și: Moldovei i-a fost refuzat termenul de eliminare a vizelor pentru Uniunea Europeană

De ce nu scapă Moldova de vize

Moldovenii vor merge fără vize în UE

Negocieri-record cu UE

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite