„Unirea“ lui Traian Băsescu a stârnit controverse pe ambele maluri ale Prutului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime în timpul vizitei sale la Chişinău, din luna iulie FOTO: Adevărul
Traian Băsescu a făcut o baie de mulţime în timpul vizitei sale la Chişinău, din luna iulie FOTO: Adevărul

Intervenţia de acum două zile a preşedintelui Traian Băsescu prin care a susţinut deschis ideea conform căreia unirea României cu Moldova ar trebui să fie o prioritate naţională a stârnit controverse atât la Bucureşti, cât şi la Chişinău.

Premierul român Victor Ponta a reacţionat sceptic la cuvintele liderului de la Cotroceni, comentând că declaraţiile unioniste arputea face mai mult rău decât bine Chişinăului. „Preşedintele nu poate îngrăşa porcul înainte de Crăciun, după ce timp de nouă ani n-a făcut nimic. Eventual, a ciocnit cu Voronin pe la petreceri, iar astfel de declaraţii pot încuraja chiar Partidul Comuniştilor“, a replicat şeful Executivului de peste Prut.

„PROIECTUL NOSTRU NAŢIONAL ESTE INTEGRAREA ÎN UE“

Mai mulţi lideri de partide de la Chişinău împărtăşesc ideea că discuţiile despre o eventuală unire nu sunt binevenite. „Proiectul nostru naţional este integrarea în marea familie europeană. Declaraţiile altor state referitoare la propriile proiecte naţionale, inclusiv cele ce vizează Moldova, sunt doar nişte opinii care nu ne afectează“, a spus scurt Valeriu Streleţ, vicepreşedintele PLDM.

După ce a făcut «ordine» în politica românească, tovarăşul a decis să se apuce şi de vecini. E o declaraţie populistă şi electorală. Dumitru Diacov, preşedinte de onoare PD

Colegul său de coaliţie, democratul Dumitru Diacov a adăugat că afirmaţia lui Băsescu e riscantă, generând speculaţii şininstabilitate. „El îi pune într-o situaţie incomodă pe cei de la guvernare şi poate provoca acea mică extremă pro-unionistă dinnţara noastră, cu gândul că «tovarăşul Băsescu o să vină şi o să ne salveze». Să ieşi cu o astfel de declaraţie cu o zi înaintende Vilnius, e neeuropean şi nebinevenit“, a menţionat preşedintele de onoare al PD. Mai mult, Diacov susţine că Băsescu „maincaută nişte voturi în electorat. E populism pur. După ce a făcut «ordine» în politica românească, tovarăşul a decis să se apuce şinde vecini“.

PCRM: ATAC POLITIC LA INTEGRITATEA MOLDOVEI

Şi mai radicali s-au arătat comuniştii, care l-au acuzat pe Băsescu de atac asupra independenţei şi suveranităţii ţării. „Nu are niciun drept să lanseze astfel de declaraţii, care nu se înscriu nicidecum în politica europeană anunţată de statul român. E un atac politic la integritatea Republicii Moldova. România e un stat independent, la fel ca şi noi“, a replicat ferm deputatul PCRM Eduard Muşuc.

În acelaşi gând este şi socialistul Igor Dodon. „Băsescu tot nu se lasă de această idee stupidă. O condamnăm categoric. În Republica Moldova niciodată nu va predomina curentul unionist. Va rămâne la aceleaşi câteva procente care au fost de-a lungul celor 20 de ani de independenţă. Este regretabil că România, care se declara avocat al Moldovei pe calea integrării europene, utilizează acest proces pentru a-şi rezolva ambiţiile geopolitice“, este convins liderul PSRM.

LIBERALII VOR LA BRUXELLES, PRIN BUCUREŞTI

Conducerea PL a primit cu entuziasm mesajul lansat de Băsescu. „Ne bucurăm că, pentru prima dată după 1989, România spune lucrurilor pe nume la nivel de şef de stat, trasând un obiectiv clar pentru următorii 10-20 de ani. Cel mai scurt drum către Bruxelles este pe la Bucureşti“, a spus Dorin Chirtoacă, vicepreşedintele formaţiunii.

Pentru prima dată după 1989, România spune lucrurilor pe nume la nivel de şef de stat. Cel mai scurt drum către Bruxelles este pe la Bucureşti. Dorin Chirtoacă, vicepreşedinte PL

Liderul Partidului Naţional Liberal, Vitalia Pavlicenco, afirmă că unirea cu România ar garanta integrarea rapidă a Moldovei în Uniunea Europeană. „Odată cu asigurarea ireversibilităţii drumului european, vor creşte atât presiunile din partea Rusiei, cât şi cele din partea UE. Politicienii noştri ar putea să nu facă faţă angajamentelor, iar populaţia ar rămâne dezamăgită. Treptat, am putea ajunge la concluzia că soluţia cea mai sigură spre un stat de drept şi democratic este unirea cu România“, e de părere Pavlicenco.

Preşedinta PNL mai spune că există suficiente premise pentru înfăptuirea proiectului Unirii, atât în dreapta, cât şi în stânga Prutului: declaraţiile parlamentarilor de la Bucureşti privind necesitatea refacerii României Mari, presiunile societăţii civile, sondajele de la Bucureşti, precum şi sutele de mii de moldoveni care au depus jurământul de credinţă statului român.

UNIONIŞTII, ÎN MINORITATE

Analiştii de la Chişinău ne îndeamnă să gândim lucrurile la rece. „Îmi imaginez cu greu modul în care s-ar produce o eventuală unificare. Singura cale e referendumul, pentru validarea căruia e necesară o prezenţă la urne de peste 50%. Potrivit sondajelor, cele mai optimiste prognoze ar da cam 10-11% pro, în mare parte electorat liberal. Decizia ar putea fi luată doar după pronunţarea majorităţii locuitorilor Moldovei cu drept de vot, nu a majorităţii participanţilor la referendum“, explică Arcadie Barbăroşie, director executiv al Institutului de Politici Publice. 

Potrivit sondajelor, forţele unioniste sunt în minoritate în Moldova şi e puţin probabil să se extindă. Proiectul unirii e mult prea incert. Arcadie Barbăroşie, director executiv IPP

Potrivit lui, segmentul unionist prezent în acest spaţiu este prea mic şi nu se va extinde, în următorii ani. „Judecând după sondaje, forţele unioniste nu s-au extins în 20 de ani de independenţă. Poate într-un viitor îndepărtat. Mai ales că lumea se va deprinde tot mai mult cu noţiunea «statul Republica Moldova», se va dezvolta un fel de patriotism local, deci eu văd cu scepticism un asemenea proiect“, încheie Barbăroşie.

Asta în timp ce politologul român Dan Dungaciu, specialist pe relaţia României cu Republica Moldova, este de părere că numărul basarabenilor care cred în unirea celor două maluri de Prut va creşte. „62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România, în cazul în care eşuează integrarea în UE. La Chişinău procentul va începe să urce. Deja s-a format o categorie de populaţie din ce în ce mai consistentă, bine educată, care nu-şi imaginează destinul în Uniunea Vamală şi văd alternative doar în integrarea prin reunificare“, a conchis Dungaciu. 

La Chişinău deja există o categorie de oameni care nu-şi imaginează destinul în Uniunea Vamală, ci doar în integrarea prin reunificare. Dan Dungaciu, politolog român

62% din români ar fi de acord ca Basarabia să se unească cu România, în cazul în care integrarea în UE eşuează.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite