Unioniştii condamnă reacţia întârziată a poliţiei la manifestaţia din faţa Ambasadei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii mişcărilor unioniste care au protestat în faţa Ambasadei Federaţiei Ruse la Chişinău joi, 28 iunie, se declară îngrijoraţi de acţiunile întârziate ale organelor de poliţie prezente la protest, în cazul tânărului care a fost agresat de un bărbat cu viziuni proruse.

Tinerii consideră că incidentul putea fi evitat dacă se intervenea rapid. În contextul dat, solicită o reacţie de la Ministerul Afacerilor Interne privind măsurile de securitate întreprinse în privinţa manifestanţilor paşnici.

Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul Mişcării Noua Dreaptă, Pavel Vintilă, a spus că protestul paşnic a fost întrerupt de un bărbat care şi-a parcat neregulamentar automobilul în faţa Ambasadei, după care, în discuţii cu protestatarii, i-a ameninţat, iar într-un final, auzind fraza: „Ce caută armata rusă în Transnistria?”, i-a tras un pumn în faţă. Pavel Vintilă spune că, din instinct de autoapărare, i-a aplicat câteva lovituri cu o pancartă pe care o ţinea în mână, provocându-i răni uşoare. „Noi nu avem antecedente ca organizaţie, noi am făcut acţiuni pacifiste, nu am provocat pe nimeni, nu suntem interesaţi să o facem”, spune tânărul.

Liderul „UNIREA – ODIP”, Vlad Bileţchi, a amintit şi despre alte acţiuni ale bărbatului pe care îl consideră agresor. „Acesta a intrat la propriu cu automobilul şi a distrus intrarea Primăriei, acesta a blocat două benzi de circulaţie pentru care are un dosar pentru huliganism, i-a atacat pe cei de la mişcarea Stop Ham. Dânsul are o experienţă bună în a fi provocator şi a deveni violent brusc”, spune Vlad Bileţchi.

Liderul „UNIREA – ODIP” consideră regretabil incidentul, deoarece a avut loc un conflict între oameni de rând, dintre un exponent al vizuinilor pro-ruse, care a sărit la bătaie, şi unul cu viziuni pro-unioniste şi niciunul nu a avut de câştigat. Regretabil este şi faptul că bărbatul care a sărit la bătaie a făcut jocul unor forţe meschine, reuşind, conştient sau inconştient, să denigreze în general acţiunile de protest sau orice mişcare stradală.

„Obiectivul nostru nu este să-i punem la puşcărie pe cei care au alte viziuni, obiectivul este să înţeleagă că astfel de comportament este ieşit din comun şi nu duce la absolut nimic bun. Noi nu vom face  niciodată astfel de lucruri, noi nu vom ataca în asemenea hal niciodată, noi putem să venim la o contramanifestaţie, paşnic”, a menţionat Vlad Bileţchi.

Potrivit unui comunicat de presă al Poliţiei, bărbatul violent a fost reţinut şi va fi cercetat pentru huliganism, iar dacă va fi găsit vinovat riscă amendă de la 27500 la 52500 de lei sau închisoare până la trei ani.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite