Unioniştii sunt chemaţi în PMAN să ceară aplicarea Actului Unirii din 1918

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Centrul de protecţie a drepturilor fundamentale „Sirius”, asociaţie obştească, cheamă oamenii să vină pe 25 martie în Piaţa Marii Adunări Naţionale, pentru a vota o declaraţie de recunoaştere a Actului Unirii din 27 martie 1918. Tot atunci, să ceară celor două parlamente, de la Chişinău şi Bucureşti, ca la şedinţa comună din 27 martie, de la Bucureşti, să voteze o hotărâre de aplicare a Actului Unirii.

Într-o conferinţă de presă la IPN, reprezentantul asociaţiei, Anatolie Petrici, a spus că Actul Unirii votat de Sfatul Ţării la Chişinău, la 27 martie 1918, decretul regal prin care acesta a fost promulgat, dar şi legea Parlamentului României prin care a fost ratificat nu au fost contestate sau abrogate, fiind în vigoare şi astăzi. „Odată ce sunt în vigoare, trebuie aplicate pentru a provoca efecte juridice”, spune Anatolie Petrici. 

Teritoriul pe care astăzi se află Republica Moldova este teritoriul României, iar cetăţenii sunt români prin naştere, indiferent dacă deţin sau nu acte confirmative, a mai spus Anatolie Petrici.

Cât priveşte declaraţiile de unire cu România, semnate de mai multe localităţi din Republica Moldova, Anatolie Petrici a spus că acestea sunt simbolice, nu pretind a avea efecte juridice. Sunt acţiuni legale, care se încadrează în câmpul dreptului la libera exprimare. Intervenţia organelor statale, care le cer primarilor şi consilierilor locali semnatari să anuleze aceste decizii, este un abuz, a menţionat reprezentantul „Sirius”.

Gheorghe Răileanu, primarul oraşului Cimişlia, se declară un unionist convins şi spune că  suntem aceeaşi comunitate etnică cu România, vorbim aceeaşi limbă, iar unirea e o necesitate naţională.

Un alt reprezentant al asociaţiei „Sirius”, Ion Raţă, spune că gestul primăriilor care au anunţat public dezideratul unirii, chiar dacă nu este mai mult decât o acţiune de suflet, arată că o parte din populaţia de pe teritoriul Republicii Moldova trăieşte cu ideea unirii.

Vasile Năstase, membru al aceleaşi organizaţii, susţine decizia primarilor şi a consilierilor de a vota unirea cu patria mamă. Potrivit lui, statul român este obligat să se implice mai mult prin acţiuni concrete pentru a face unirea mai repede.

Membrii „Sirius” au făcut un apel către ONG-urile unioniste să creeze un organ care va decide scenariul evenimentului din 25 martie. Ei au chemat la adunarea din PMAN şi conducerea ţării.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite